Afbelding Student Suzanne van der Heide

Suzanne van der Heide

Student Hotel Management School

Suzanne van der Heide (24) is studente aan de Stenden Hotel Management School. Zij vertelt over haar opleiding en over het leven als student.

Afbelding Student Suzanne van der Heide

”Hoger Hotelonderwijs bereidt je voor op de toekomst”

"Nadat ik was gestopt met mijn vorige opleiding, besloot ik de Hogere Hotelschool te gaan doen. Voordeel bij NHL Stenden was dat ik in februari in kon stromen en niet hoefde te wachten tot het volgende schooljaar."

Hogere Hotelschool bereidt je voor op de toekomst

"Ook koos ik voor Stenden Hotel Management School vanwege de praktische aanpak. Vooral in het eerste jaar heb ik veel praktijkervaring opgedaan, van restaurant-werk tot housekeeping. Naast het praktijkgerichte deel werkt mijn opleiding ook met PGO (probleemgestuurd onderwijs).  Je komt per module in een andere klas, met mensen die je niet kent. Ik vond dit in het begin doodeng. Maar tijdens de PGO-sessies heb ik geleerd mijn mening te geven. Iets wat mij later goed van pas gaat komen."

"Er wordt tijdens de studie veel van je verwacht. Dit vond ik niet erg, ik ging hierdoor juist beter mijn best doen. Gelukkig bouwen ze de hoeveelheid eigen verantwoordelijkheid langzaam op. Ik denk dat je door deze eigen verantwoordelijkheid beter voorbereid bent op het werkveld dan wanneer je alleen uit boeken leert. Ik merkte tijdens mijn derdejaars praktijk als restaurantmanager in Amersfoort bijvoorbeeld dat ik direct enorm veel verantwoordelijkheden kreeg. Het was erg fijn dat mijn opleiding mij hier al op had voorbereid."

"Ik volg nu de minor Food & Beverage Management. Deze minor is lekker divers. Van wijnproeven tot websites maken, er vallen veel verschillende dingen binnen één project. Deze afwisseling zorgt ervoor dat je beter kunt beslissen waar je je in wilt specialiseren. "

"Je merkt tijdens zo’n project ook direct hoe erg culturen van elkaar verschillen. Ik stond er van versteld hoe groot het verschil is tussen hoe Chinese studenten werken en hoe ik het gewend ben. Omdat je binnen de hotelbranche natuurlijk ook in het buitenland aan de slag kan, denk ik wel dat het erg nuttig is om nu al in aanraking te komen met andere culturen. Zelfs binnen Europa verschillen de gewoontes en de werkhouding al enorm van elkaar. Dat ik dit al ervaar tijdens mijn studie bereidt mij alleen maar beter voor op de toekomst."

Uitgaan in Leeuwarden

"Vrijwel alle uitgaansgelegenheden in Leeuwarden zitten dicht bij elkaar. Je kunt gemakkelijk van kroeg naar kroeg tot je één vindt waar je wil blijven. Ook zijn er genoeg eetgelegenheden. Mijn voorkeur gaat naar de snackbar in de Doelesteeg, die verkopen Pollo a la Plancha: een Italiaanse bol met gebakken kipreepjes en honingmosterdsaus. Ik vind dit na het stappen het beste broodje op aarde."

Studentenleven

"Ik ben lid van de Leeuwarder studentenvereniging Wolwêze. Sinds ik hier bij zit is mijn sociale leven enorm verbeterd. Ik heb nu meer vrienden en meer dingen te doen. Ook worden er veel activiteiten en feestjes georganiseerd. Wolwêze is erg laagdrempelig en gezellig, het is veel makkelijker om er in te stappen dan bij andere studentenverenigingen. Het leuke aan een studentenvereniging is dat je naast contact met je studiegenoten in contact komt met studenten van andere opleidingen en scholen. Zo wordt Leeuwarden weer een stukje kleiner, vertrouwder en gezelliger!"