Tayshia Weber

Afbeelding
Tayshia-Weber
“Ik wil de creatieveling worden die voor bedrijven aan de slag gaat”
Tayshia Weber
student Creative Media Professional

Na haar mbo-opleiding Mediavormgever was Tayshia Weber (20) nog niet uitgeleerd. Ze overwoog een vervolgopleiding in de communicatie of multimedia, maar vond vier jaar extra studeren te lang. Toen vond ze de associate degree Creative Media Professional. Die sluit precies aan op haar mbo-studie en biedt haar de kans om in 2 jaar een extra diploma te halen.

“Deze studie is vooral gericht op managen en ondernemen, dat leek me leuker dan verdergaan als vakmens met mijn mbo-studie. Je wordt hier niet specifiek opgeleid als grafisch vormgever of audiovisueel vormgever, maar krijgt iets mee van alles, en kunt bijvoorbeeld belanden in een managementrol of als eigen baas. Dat laatste trekt mij vooral. Ik wil de mediaprofessional worden die als creatieveling voor bedrijven aan de slag gaat.”

Kickstart voor een fitnessinfluencer

“We leren hier aan de hand van Design Based Education, dat was nieuw voor mij. Je werkt dan aan echte vraagstukken uit de praktijk, via een gestructureerd ontwerpproces: je oriënteert je eerst op de opdracht en doet onderzoek, dan maak je een prototype dat je test en zo nodig aanpast, en aan het eind van de cyclus lever je een eindproduct op. Daar heb ik veel van geleerd. Als ik blanco in een opdracht stap ga ik meteen ideeën bedenken, maar de research vooraf is ook belangrijk.”

“Voor het audiovisuele onderdeel van de module Productie koos ik zelf een opdrachtgever om een video voor te maken. Het werd fitnessinfluencer Kaylee Dijkstra, die een video voor haar platform Fitenflex wilde om haar carrière als influencer te kickstarten. Dat vind ik zo mooi aan onze opdrachten: ik help haar met een video die ze kan gebruiken, en zij helpt mij om ervaring op te doen.”

Een professional in twee jaar

“Als je toch door wilt voor de bachelor kun je eenvoudig doorstromen vanuit de associate degree. Zelf bleef ik op de Ad, omdat ik verbaasd was hoe kwalitatief goede producten hier worden gemaakt. Veel medestudenten hebben ook al vakkennis door een gerelateerde vooropleiding of eigen werkzaamheden.”

“Blijf je op de Ad, dan krijg je ook een semester Ondernemerschap en daarna ga je op stage. Het gaat allemaal gigantisch snel als je het in twee jaar wilt doen, maar het is goed te doen. De opleiding is gestructureerd en de semesters zijn logisch ingedeeld. Elke module werk je aan projecten in zogenaamde ateliers, en daaromheen krijg je workshops en hoorcolleges op basis van de theorie die je daarvoor nodig hebt. Je hebt geen tentamens, maar krijgt cijfers voor de eindproducten die je oplevert en moet die soms verdedigen. Je bent dus meer actief bezig dan dat je uit de boeken leert. Het is veel praktischer dan ik had verwacht van het hbo!”

Meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Ad Creative Media Professional.