Teije Westerhof

Afbeelding
Foto-Tije-ervaringsverhaal
“Maak je droom waar, het is het dubbel en dwars waard.”
Teije Westerhof
Deeltijdstudent Pabo

Teije Westerhof (57) besloot van de ene op de andere dag z'n baan in de ICT-wereld op te zeggen voor een carrièreswitch naar het onderwijs. 's Ochtends hakte hij de knoop door, 's middags had zijn baas de ontslagbrief in de mailbox. Een impulsieve keuze waar hij nog geen seconde spijt van heeft gehad.

Dat een baan niet alleen energie moet kosten, maar vooral energie moet opleveren, weet Teije als geen ander. "Ik heb dertig jaar mijn eigen bedrijf in de ICT-branche gehad. De laatste tien jaar vond ik het ronduit vre-se-lijk wat ik deed. Ik kreeg nul komma nul energie van mijn werk. Met vele vakanties en het vooruitzicht dat ik nog maar twee jaar hoefde te werken tot aan mijn pensioen, hield ik mezelf op de been. Tot ik vorig jaar door de lockdown thuis kwam te zitten. Dat was het moment dat ik er zó klaar mee was. Het ging gewoon niet langer."

All about the money

"Ik heb 35 jaar in de ICT-wereld gewerkt, ondanks dat mijn hart daar niet ligt. Als kind riep ik dat ik Egyptoloog wilde worden. Ik heb mijn propedeuse Egyptologie aan de universiteit in Groningen gehaald, maar toen verhuisde de opleiding naar Leiden. Dat was het moment dat ik koos voor mijn tweede grote liefde: reizen. Ik heb een aantal jaren in Egypte gewoond. Bij terugkomst in Nederland belandde ik toevalligerwijs in de ICT-wereld. Geen bewuste keuze, maar het verdiende goed. Ik had geen klagen. Alleen is geld niet zaligmakend, weet ik inmiddels."

Radicale maandagochtend

"Begin september vorig jaar werd ik wakker op een maandagochtend en ik wist toen ik uit bed stapte: vandaag kap ik ermee. Ik ben gaan kijken naar vacatures en zag ontzettend veel onderwijsvacatures voorbijkomen. Het klinkt misschien gek, maar opeens viel het kwartje. Het enige dat ik namelijk nog interessant vond aan mijn werk, was het geven van trainingen. Dus waarom zou ik daar niet mijn werk van maken? Die middag had mijn baas mijn ontslagbrief in z'n mailbox. Impulsief inderdaad. Een karaktereigenschap die ik al jaren geleden kwijt was geraakt. Ik was in de loop der jaren berekenend geworden, saai. Maar gelukkig werd die impulsieve jongeman in me uiteindelijk toch nog wakker."

Eigen tempo

"Ik was 56 toen ik me aanmeldde voor de deeltijd Pabo in Assen. Dat betekent dat ik net voor mijn zestigste klaar ben. Maar het maakt mij niet uit. Ik geniet iedere dag van de radicale switch die ik heb gemaakt. Ik voel me fitter, vrolijker en krijg volop energie van mijn studie en stages. Ik heb mijn propedeuse bijna in de pocket en ben al begonnen met de hoofdfase. Dat is het fijne aan deeltijd studeren; je bepaalt zelf het tempo. In mijn geval schroef ik het tempo graag wat op. Ik wil per slot van rekening ook nog een aantal jaar voor de klas staan wanneer ik straks klaar ben!"

Nooit te oud

"Sommige mensen verklaren me voor gek wanneer ik vertel dat ik over een jaar met pensioen had kunnen gaan. Maar ik weet inmiddels als geen ander dat zo’n vooruitzicht je geen gelukkiger mens maakt. Je bent nooit te oud om het roer om te gooien. Ik wil volop genieten van het leven door iets te doen waar ik plezier uit haal. Ik geniet van de stages die ik loop, van de docenten en studenten die ik ontmoet en van alle nieuwe kennis die ik opneem. Noem het lef, noem het naïef, noem het impulsief, maar ik had op die bewuste maandagochtend in september geen betere keuze kunnen maken. Mijn advies? Maak je droom waar, het is het dubbel en dwars waard."

Afbeelding
608x312px_roze

Wil jij ook weer blij worden van wat je doet?

Kom naar een van onze voorlichtingsevenementen en ontdek of deeltijd studeren iets voor jou is!