Tim Langenberg

Afbeelding
ervaringsverhaal-tim
“Ik heb altijd die stem in mijn achterhoofd gehad: fuck wat die citoscore ooit over mij zei, ik kan het hbo-niveau wel aan”
Tim Langenberg
Student Ad Online Contentcreator

Tim (21) besloot ondanks alle adviezen van de basisschool door te stromen naar het hbo. “Ik heb altijd die stem in mijn achterhoofd gehad: fuck wat die citoscore ooit over mij zei, ik kan het hbo-niveau wel aan.”  

Benieuwd of een hbo-opleiding ook iets voor jou is?

Kom meer te weten over de stap van mbo naar hbo. Of laat je informeren en bezoek een van onze NHL Stenden events.

Twee vingers in mijn neus  

“Ik weet nog goed dat ik als kleine jongen vol ongeloof tegenover mijn meester zat. Al die tijd was door school gezegd dat ik, net zoals mijn vriendjes, naar de havo zou gaan. Maar de citoscore bewees het tegendeel: kader paste beter bij mij. Ik besloot toch voor de middenweg te gaan en ik ging naar de mavo. Er werd door mijn leraar wel duidelijk bij gezegd dat dit wel eens heel lastig voor me zou kunnen worden. De mavo heb ik met twee vingers in mijn neus gehaald en mijn mbo-opleiding sloot hier goed op aan. Dus toen het einde van het mbo in zicht was, twijfelde ik of ik misschien toch naar het hbo moest gaan.”  

Kan ik het wel?  

“Mijn klasgenoten begrepen die gedachte niet. ‘Waarom ga je niet gewoon net zoals ons aan het werk?’ werd er gezegd. Maar hun stemmen vervaagden. In mijn achterhoofd hoorde ik de woorden van mijn meester doordreunen: ‘Het kan nog wel eens heel lastig worden voor je op de mavo.’ Voor mij was dit juist de motivatie om door te gaan. Ik had iets te bewijzen, niet persé aan mijn leraar, maar vooral aan mijzelf. Natuurlijk twijfelde ik ook. Wat nou als ik het niveau toch niet aan kan? Tja, er bestond een kans dat het allemaal fout kon gaan. Maar dan zou ik in ieder geval niet over 10 jaar zeggen: oh had ik maar..”  

Te jong om te werken, te oud om 4 jaar te studeren  

“Ik besloot voor de Associate degree (Ad) Online Contentcreator te gaan. Het grote voordeel? Je bent binnen twee jaar klaar. En je kunt daarna nog bepalen of je doorgaat voor een bachelor. De overstap van het mbo was wel even schakelen. Ik moet nu echt mijn best doen voor de toetsen. Maar aan de andere kant heb ik ook een voorsprong. Met deze opleiding heb je naast de theorievakken namelijk ook veel praktijk. Iets wat ik wel gewend ben van het mbo. Dus dat is veel gemakkelijker voor mij. Ik weet nog goed dat ik mijn eerste voldoende binnensleepte. Ik appte direct mijn ouders. Dat was echt een bevestiging dat ik een goede keuze had gemaakt.”  

Twijfels komen en gaan  

“Natuurlijk twijfel ik soms nog steeds wel eens en regent het niet allemaal voldoendes. Maar ik weet dat als ik voor een herkansing extra goed ga zitten, ik het dan echt wel haal. Soms heb je er ook een beetje geluk bij nodig. En als het echt niet lukt, heb je altijd je docenten waar je terecht kan. En dat gevoel van welkom zijn bij hen, ja dat heb ik wel. Tijdens de StudyStartWeek hebben we zelfs biertjes met de docenten gedronken in de kroeg. Hoe grappig dat je elkaar dan ook op een andere manier leert kennen. Mede dankzij hen en mijn klasgenoten heb ik mijzelf dit jaar beter leren kennen. Ik heb gemerkt dat ik best extravert kan zijn. Ik vind het nu veel leuker om op de voorgrond te staan.”  

“Zo zie je maar, zodra je de juiste mensen om je heen verzamelt en vertrouwen hebt in jezelf, kun je echt alles bereiken. Dus als je nu nog twijfelt over het doorstromen naar het hbo, doe het gewoon! Je mag nog lang genoeg werken. Tegenwoordig tot je 70e! Dus haal het beste uit jezelf nu je nog jong bent en geniet van het studentenleven.”

Wil je meer weten over de stap van mbo naar hbo?

Lees verder