Tom van Os

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Je bent telkens bezig met de nieuwste technieken”
Tom van Os
Docent Werktuigbouwkunde

Tom van Os geeft les in de technisch bedrijfskundige vakken van de opleiding Werktuigbouwkunde in Emmen. Wat hem betreft gaan studenten zoveel mogelijk in de praktijk aan de slag.

” Wij zijn een vrij kleine hogeschool in Emmen, maar ondanks dat werken we hier aan dingen die er echt toe doen. Onze opleiding heeft twee onderzoeksgroepen waar studenten meewerken aan de nieuwste technieken. Zo lopen we voorop met onderzoek en toepassing van duurzame kunststoffen en ontwikkelen we nieuwe systemen als composiet-3D-printers of kunststoflasrobots. Ook is het onderwijs sterk gericht op het werkveld, met projecten voor echte opdrachtgevers. Studenten van Werktuigbouwkunde werkten bijvoorbeeld bij vliegtuigfabrikant Fokker aan onderdelen voor de JSF. Het zijn vaak kleine dingetjes die ze voor een dergelijk project doen, want er zijn duizenden mensen die aan zo’n vliegtuig werken, maar hoe leuk is het als jij daar als student één van bent … ”

“Werktuigbouwkunde is een van de bredere technische opleidingen”

Je eigen klink aan de deur

“Als docent probeer ik zoveel mogelijk echte opdrachten te krijgen voor studenten. Dat kan ook binnen de hogeschool zijn. Tweedejaars studenten zijn bijvoorbeeld bezig voor onze interne facilitaire dienst: ze maken haakjes voor op de deurklinken van de toiletten, zodat die tijdens de coronaperiode met de elleboog opengemaakt kunnen worden. Dat wordt een serie producten van wel tweehonderd stuks. Het doel is om ze hier ook echt te bevestigen.”

Opdrachten en excursies

“Ik geef redelijk theoretische vakken, zoals kwaliteitsmanagement, statistiek en wiskunde. Het is belangrijk om die stof herkenbaar en toepasbaar te maken voor studenten. Daarom koppel ik de theorie vaak aan een opdracht of excursie. Statistiek is bijvoorbeeld veel leuker met eigen data dan wanneer je een dataset krijgt aangeleverd. Dus laat ik de studenten zelf een serie producten maken in onze werkplaats, die je vervolgens analyseert op kwaliteit. Of we hangen er een excursie aan vast bij een bedrijf dat aan kwaliteitszorg doet. Zo ben je er praktisch mee bezig.”

“Een van de speerpunten van de opleiding is high tech systems”

Sleutelen aan robots

“We hebben in Emmen hightech praktijkruimtes: een werkplaats met conventionele verwerkingsapparatuur, een kunststofwerkplaats, een 3D-tekenlokaal en een ruimte met moderne technieken zoals robots en 3D-printers. Daar kun je de machines leren kennen en zelf ook werken aan je projecten. Een van de speerpunten van de opleiding is high tech systems, waarbij je dingen automatiseert. In dat kader hebben we eigen robots, waaraan altijd wel studenten aan het sleutelen zijn en die we ook gebruiken bij opdrachten van bedrijven.”

“Er zijn altijd wel studenten aan onze eigen robots aan het sleutelen”

Het beste van twee werelden

“Zelf heb ik deze opleiding ook gedaan, gevolgd door Technische Bedrijfskunde. Het was niet altijd mijn plan om docent te worden, maar hierin heb ik de ultieme combinatie gevonden tussen twee werelden: werktuigbouwkunde en onderwijs. Het mooie van dit vak is dat je telkens bezig bent met de nieuwste technieken. Werktuigbouwkunde is een van de bredere technische opleidingen die er zijn. Je gaat aan de slag met zowel de kant van productontwikkeling, elektrotechniek als technische bedrijfskunde. De baankansen zijn dan ook supergoed. De meeste afgestudeerden worden ontwerper en bij een gemiddeld engineersbureau kun je direct aan de bak.”