Valerie van der Veen

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Dat ik hier zo op m’n plek zou zijn, had ik nooit durven dromen”
Valerie van der Veen
student Chemie – Leeuwarden

Valerie van der Veen (20) is bijna afgestudeerd aan de opleiding Chemie in Leeuwarden. Deze opleiding wordt gezamenlijk aangeboden door NHL Stenden en Van Hall Larenstein. Valerie twijfelde erg over haar studiekeuze, maar had er uiteindelijk de tijd van haar leven.

“Toen ik een studie moest kiezen, was het heel onzeker wat ik zou doen. Ik heb naar van alles en nog wat gekeken, zoals industrieel ontwerp en de kunstacademie. Maar omdat ik scheikunde leuk vond, koos ik uiteindelijk voor deze opleiding. En ik heb de tijd van m’n leven gehad! Dat ik hier zo op m’n plek zou zijn, had ik nooit durven dromen. Eindelijk mocht je met de handen bezig, zo anders dan het theoretische dat je gewend bent van de middelbare school. Ik had niet gedacht dat we meteen al zoveel dingen op het lab mochten doen. Door alle praktijkervaring kreeg ik een nog grotere passie voor chemie.”

“Door alle praktijkervaring kreeg ik een nog grotere passie voor dit vak”

Enthousiast voor hetzelfde vak

“Bij het zoeken naar de juiste opleiding keek ik ook bij andere hogescholen, maar daar voelde het soms net als een leerfabriek. Op NHL Stenden en het Van Hall is de relatie tussen studenten en docenten veel hechter. Het is prettig dat iedereen je bij naam kent en je achtergrond weet. De docenten zijn interessante vakmensen die je stimuleren om het beste uit jezelf te halen. Daardoor voelde ik me meteen welkom. En het is prettig dat je op het hbo volwassener onderwijs krijgt, met gelijkgestemden. We noemen onszelf weleens vakidioten; we zijn allemaal enthousiast voor hetzelfde vak.”

“De docenten zijn interessante vakmensen die je stimuleren om het beste uit jezelf te halen”

Koken op het lab

“Het leukst vind ik het om creatieve oplossingen te vinden voor actuele onderwerpen, bijvoorbeeld een alternatief voor het gebruik van plastic of het ontwikkelen van een medicijn. Zo kan ik mijn creatieve kant gebruiken om de wereld een betere plek te maken. Daarom wil ik hierna nog een master Organische Chemie doen; dan hou je je echt bezig met het ontwikkelen van stoffen. Je bestudeert hoe moleculen met elkaar reageren, wat voor reacties er kunnen optreden: ik zie het als koken op het lab. Dat past echt bij me, want ik ben een creatief persoon en mag graag dingen maken. Tijdens deze opleiding heb ik daar al wat van mogen proeven, en met een master wil ik me er nog meer in verdiepen.”