Vivien Pfaffenberger

De Duitse studente Vivien Pfaffenberger (27) kwam speciaal naar Nederland om hier de opleiding Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek te volgen in Emmen. Na 1,5 jaar switchte ze naar Chemie. Een overstap die makkelijk kan bij NHL Stenden, omdat je in de eerste periode een brede basis krijgt van zowel biologie als chemie.

student_chemie_-_vivien_pfaffenberger

”Door de minor begon ik met vertrouwen aan mijn stage”

“Het is best spannend om naar een ander land te gaan voor een studie. Ik kon niet één woord Nederlands! Maar ik wilde graag eens naar het buitenland, en dan is Nederland een fijne keuze omdat het niet te ver is. Vanuit Emmen kon ik in het weekend gewoon naar huis. Op een beurs had ik studenten gesproken van NHL Stenden en die vertelden zo vrolijk over hun studie, dat ik dacht: ik probeer het gewoon. Als het niet lukt dan lukt het niet, maar heb ik wel ervaring opgebouwd. Het was bijzonder om op te trekken met zo’n hechte klas. Elke dag leerden we samen dingen op school, en soms gingen we ook met z’n allen op stap. Iedereen hoorde erbij.”

“Het is leuk dat het niet zomaar een opdracht is, maar dat ik werk aan een echt probleem”

Overstap naar chemie

“In eerste instantie had ik me ingeschreven voor de richting biologie, omdat ik die kant leuker vond. Maar in het begin van de opleiding kregen we ook chemie. Ik zag het uiteindelijk toch meer zitten om daarin te gaan werken, dus koos ik na 1,5 jaar voor de chemiekant. Intussen zit ik in het laatste jaar en ik ben heel blij met mijn studiekeuze.

Ik loop nu stage bij de bandenfabrikant Continental, waar ik me bezighoud met aramide kernen in fietsbanden. Er was een probleem opgetreden bij deze banden, en ik ben gevraagd om daar zo snel mogelijk een oplossing voor te vinden. Het is leuk dat het niet zomaar een opdracht is, maar dat ik werk aan een echt probleem. De eerste tests zijn al gedaan, daarna gaan we de nieuwe banden bouwen en daar verder mee experimenteren.

“Bij de minor Sustainable Polymers doe je een echte opdracht voor een bedrijf”

Een goede voorbereiding op je stage is de minor in het derde jaar. Ik volgde Sustainable Polymers, waarbij je een echte opdracht doet voor een bedrijf. Samen met een andere student werkte ik aan een x-ray-ingangsscontrole voor verschillende additieven die bij het bedrijf binnenkwamen. Die ervaring kon ik goed gebruiken tijdens mijn stage. Door de minor-opdracht wist ik hoe je bij een bedrijf begint aan zo’n project en begon ik met meer vertrouwen aan mijn stage.”

Klasgenoten werden vrienden

“Mijn stage en afstuderen doe ik in Duitsland, en daarna wil ik hier ook blijven werken. Maar ik mis mijn vrienden uit Nederland nu al. Als je drie jaar lang met een hele klas samen leeft en leert, dan merk je dat toch wel als je opeens naar huis gaat. Het verbaasde mij dat iedereen in de klas zo goed met elkaar kon opschieten en dat de anderen zoveel geduld met mij hadden. In het begin konden ze mij nog niet verstaan, maar toch hoorde ik er meteen bij en kon ik altijd bij ze terecht met vragen. Zonder mijn klasgenoten, die nu mijn vrienden zijn, was het me niet zo goed gelukt!”