Willem van der Ark

Afbeelding
Willem
“De kennis die onze medewerker opdoet, brengt hij meteen in praktijk”
Willem van der Ark
Directeur van MCS B.V

Willem van der Ark is directeur van MCS B.V., een grote naam in de containerlogistiek. Zijn 28-jarige scheepsplanner voor binnenvaartschepen – een slimme en milieuvriendelijke vervoerswijze voor grote hoeveelheden containers, waarbij veel logistiek inzicht komt kijken – had al een mbo-diploma Logistiek op zak. Nu volgt hij de associate degree Logistiek & Economie, een 2-jarige hbo-opleiding waarbij werken en studeren geïntegreerd zijn. Van der Ark vertelt waarom dit voor zijn bedrijf een uitkomst is. 

“De kennis die onze studerende medewerker opdoet, brengt hij meteen in praktijk bij MCS. Al lerend verbetert hij processen, wat ons al een beter bedrijf maakt terwijl hij nog studeert. Op dit moment onderzoekt hij bijvoorbeeld aan de hand van Lean Six Sigma of een van zijn planprocessen geoptimaliseerd kan worden. Voorheen werden zulke verbeteringen opgepakt vanuit het management, maar het is natuurlijk nog beter als ze direct vanaf de werkvloer komen, van iemand die er zelf mee werkt. Het voegt wat toe als medewerkers niet alleen uitvoerende taken hebben, maar ook zelf kunnen nadenken over het proces, en daar heb je bepaalde theorie voor nodig die je op het hbo leert.”  

“Een Ad-opleiding vind ik zo goed omdat je er basiskennis en skills leert terwijl je al actief bent in het werkveld. Als iedereen een vierjarige hbo-opleiding doet, dan krijg je allemaal managers. Je hebt ook werknemers nodig die uitvoeren én de processen kunnen overzien, en daarvoor is een Ad ideaal.” 

Zoeken naar efficiëntie 

“Onze studerende medewerker is nu een half jaar bezig met de opleiding en ik merk al dat hij een bredere blik heeft op het bedrijf en zijn positie daarin. Het brengt hem op een hoger niveau in de logistieke wereld. Een gevaar in ons vakgebied is dat je dingen zoveel mogelijk wilt uitvoeren. De klant vraagt, wij voeren uit. Maar soms is het goed om wat langer met elkaar na te denken over de mogelijkheden: kan het ook op een andere, efficiëntere manier? Als je de skills hebt om daarover na te denken, geeft dat betere resultaten, en dat is precies wat je met deze opleiding bereikt.” 

Meedenken over de leerstof 

“Omdat ik zo positief ben over deze studierichting werd ik werkveld-voorzitter bij de adviescommissie van de Logistics Management-opleidingen van NHL Stenden. Zo kan ik zelf meedenken over de kwaliteit van het onderwijs. De praktijk verandert soms sneller dan de theorie het kan volgen, daarom is die samenwerking zo belangrijk. Er is dus direct contact tussen het werkveld en de theorie van de opleiding, wat afgestudeerden beter geschikt maakt voor de werkvloer.”