Willemijn van Gelderen

Afbeelding
Willemijn
“Direct na de master kon ik aan de slag als docent”
Willemijn van Gelderen
Alumna deeltijdmaster Pedagogiek

Alumna Willemijn van Gelderen (40) werkte als teamleider bedrijfsvoering toen ze de deeltijdmaster Pedagogiek ging volgen bij NHL Stenden. Ze wilde graag overstappen naar een baan als docent, maar was daarvoor nog niet bevoegd, met haar hbo-opleiding Pedagogiek. Door het volgen van de master kwam haar wens uit. 

“Na mijn hbo-opleiding werkte ik eerst in de pedagogische sector, waaronder bij de Raad voor de Kinderbescherming en bij een kinderopvang. Door een verhuizing belandde ik daarna als teamleider bij een hogeschool. Dat was leuk, maar op een gegeven moment wilde ik graag doorgroeien naar een andere functie. Ik besprak dit met mijn leidinggevende, zij wilde wel een vervolgopleiding bekostigen. Dat werd de master Pedagogiek, die perfect aansloot op mijn hbo-opleiding en waarin mijn interesse in pedagogiek en leiderschap samenkwam. Direct na de master kon ik aan de slag als docent bij de opleiding Pedagogisch Management Kind en Educatie.” 

Onderzoek doen op je eigen werkplek 

“De hele master staat in het teken van een vraagstuk uit jouw werk. Ik deed onderzoek naar de duurzame inzetbaarheid van medewerkers op mijn afdeling. In het onderwijs heb je te maken met veel veranderingen en een hoge werkdruk. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers hierin mee kunnen komen? Ik stelde een werkgroep samen met medewerkers, teamleiders en een P&O-adviseur en we organiseerden een studiedag met workshops, om samen te kijken wat er leefde binnen onze afdeling en hoe we daarop konden inspelen. De belangrijkste uitkomst was dat je vanuit het hele team randvoorwaarden moet opstellen om met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan. Mijn onderzoek was vooral gericht op mijn eigen afdeling, maar het vraagstuk speelde binnen de hele organisatie en ook andere afdelingen kunnen er nu wat mee. Veel medewerkers hebben zich inmiddels verder ontwikkeld met bijvoorbeeld een Ad-opleiding, ze worden vaker ingezet op hun talenten, en om de werkdruk te verlagen zijn er meer mensen aangenomen.” 

Brede kennis en skills 

“Ik volgde deze master tijdens de coronapandemie. Met drie kinderen thuis plus de omslag naar leidinggeven op afstand kostte het veel doorzettingsvermogen, maar als je thuis en op je werk goede afspraken maakt, is het goed te doen. Mijn werkgever gaf me ruimte voor een lesdag, en thuis plande ik studiemomenten in waarop ik niet gestoord werd. Dat het zo fantastisch leuk was gaf me de energie om door te gaan. Ik kon iets betekenen voor mijn organisatie door me onder te dompelen in m’n eigen onderzoeksonderwerp. De master heeft me gevoed met een brede kennis: ik kreeg een theoretische verdieping over pedagogiek en veranderprocessen, maar leerde ook bijkomende skills zoals samenwerken en iets overbrengen via een screencast of infographic. Die bagage maakte me klaar voor het beroep docent. De werkervaring uit de beroepspraktijk had ik al, maar ik weet nu ook hoe mensen leren en hoe ik ze het beste kan coachen. En doordat ik het hele onderzoeksproces zelf net doorlopen heb, kan ik mijn onderzoeksstudenten extra goed ondersteunen.”