Wybren bij de Weg

Afbeelding
ervaringsverhaal-wybren-bij-de-weg.jpg
“Een stapje dichter bij mijn droom: werken bij Google”
Wybren bij de Weg
Student HBO-ICT

Bij de studie HBO-ICT kies je in het tweede jaar een specialisatie: Business & ICT of Software Engineering. Wybren bij de Weg (20) doet het net even anders door beide richtingen te volgen. En dat is niet het enige wat hij extra doet: hij volgt ook het X-Honours-programma, waarbij je de kans krijgt om je nét even wat verder te ontwikkelen dan de gemiddelde student.

“Ik heb er nooit over getwijfeld of ik ICT zou doen: dat was al duidelijk vanaf de basisschool, waar ik degene was die computerproblemen kon fixen. ICT is net als puzzelen: je probeert stukjes werkend te krijgen zodat alles goed in elkaar valt. Na het eerste jaar van deze opleiding koos ik eerst voor Software Engineering, dat is het echte programmeren. Maar ik kwam erachter dat de andere richting ook heel leuk is, dus begon ik na dat jaar óók aan Business & ICT. Zo ben ik een jaar langer bezig, maar als ik straks aan het werk wil, geeft dat me wel een speciale positie doordat ik in beide richtingen gespecialiseerd ben.”

“Het X-Honours-programma kun je naast je studie doen voor een extra uitdaging”

Extra ervaring door X-Honours

“X-Honours is wat me over de streep trok om aan NHL Stenden te studeren. Dat programma kun je naast je studie doen voor een extra uitdaging, met een focus op zelfontwikkeling. Je krijgt daarbij de kans om aan interessante opdrachten uit het werkveld mee te werken. Het bijzondere is dat er gemotiveerde studenten aan meedoen van verschillende studies en nationaliteiten, zodat je meerdere visies samenbrengt. De ideeën die daaruit komen, zijn heel waardevol voor bedrijven. We deden bijvoorbeeld mee aan de Duurzame Innovatie Challenge, waarbij voor een bedrijf in Leeuwarden een manier werd gezocht om zoveel mogelijk te verdienen aan het teveel aan energie dat hun zonnepanelen opbrachten, en we deden mee aan de Hackatrain in Berlijn, een hackathon waar deelnemers uit de hele wereld ideeën bedachten voor een probleem bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Je kiest zelf wat je wilt leren bij X-Honours en aan welke projecten je meedoet. Het is wat extra werk, maar levert nuttige ervaring op. Als je het programma afrondt, krijg je daarnaast een aanschrijving op je diploma, een letter of recommendation en je mag het netwerk van NHL Stenden gebruiken om een baan te vinden.”

“ICT is net als puzzelen: je probeert stukjes werkend te krijgen zodat alles goed in elkaar valt”

Een droom najagen

“Binnenkort doe ik een minor in Ierland. Die plek kies ik niet zomaar: het lijkt me heel gaaf om later bij Google te werken, en Google Europe is daar gevestigd. Dat is niet niks natuurlijk, maar ik heb het voordeel dat ik zowel software engineering beheers als business & ICT management. Er zijn veel mensen die goed kunnen programmeren, maar ik kan de taal van de software engineers ook vertalen naar de rest van het bedrijf. Door nu alvast naar Ierland te gaan, hoop ik waardevolle ervaring op te doen die me een stapje dichter bij mijn droom brengt.”