Wybren Broersma

Afbeelding
ervaringsverhaal-wybren-boersma
“Ik wilde thuiszittende jongeren nóg beter kunnen helpen”
Wybren Broersma
Deeltijdmaster Pedagogiek

Na zijn bacheloropleiding Pedagogiek werkte Wybren Broersma (37) jarenlang als zzp’er in de zorg. Hij hielp vooral gezinnen die het moeilijk hadden. Maar op den duur wilde hij meer verdieping, om uit te groeien tot een beter onderlegde professional. Nu volgt hij de deeltijdmaster Pedagogiek, waarmee hij binnen twee jaar een masterdiploma kan halen.

“Toen ik me realiseerde hoe belangrijk je in dit werk bent voor anderen, besefte ik dat ik een nog betere professional wilde worden. Met het oog op mijn toekomst als zzp’er wilde ik het liefst aan de slag met iets waar ik de komende jaren mee vooruit kan. De aantrekkingskracht van deze opleiding lag dan ook in de koppeling tussen theorie en praktijk: twee jaar lang ga je bezig met een pedagogisch vraagstuk uit je eigen werkomgeving. Ik onderzoek nu hoe je thuiszittende jongeren het beste kunt begeleiden richting school. Ik geef dus zelf invulling aan mijn studie en word een expert op mijn vakgebied. Het geeft voldoening dat ik tijdens de opleiding al betekenisvol bezig ben.”

"De aantrekkingskracht van deze opleiding ligt in de koppeling tussen theorie en praktijk"

Weten waarom je doet wat je doet

“Ik begeleidde al een aantal jaren thuiszittende jongeren, maar was benieuwd hoe ik ze nóg beter kon helpen. Mijn werk gebeurde vooral in overleg met jongeren, hun ouders en school: samen maakten we een plan van aanpak.Maar in de praktijk verdiep je je niet zo snel in de theorie over de beste oplossing. Waarom deed ik eigenlijk wat ik deed? Waarom werken bepaalde dingen goed, en andere juist niet? Door deze master kan ik de pedagogische theorie beter inzetten en maak ik weloverwogen keuzes.”

Verschillende perspectieven

“Je doet veel literatuuronderzoek, maar een belangrijke gedachte vanuit de opleiding is ook om pedagogische vraagstukken heel praktisch vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Je krijgt bijvoorbeeld beide jaren de kans om naar het buitenland te gaan, om te ervaren hoe experts op andere plekken het doen. Vorig jaar keek ik in Gent bij scholen voor voortgezet onderwijs hoe zij omgaan met thuiszitters. Daar werken ze met tussenpersonen, die vanuit de school bij de thuiszitters langskomen. In Nederland zijn de werelden van zorg en onderwijs meer gescheiden. Het gaf me het inzicht hoe hard het nodig is om die verbinding op te zoeken.”

“Het geeft voldoening dat ik tijdens de opleiding al betekenisvol bezig ben”

Beter onderlegd

“Ik ging ook anders kijken naar de overstap van regulier naar speciaal onderwijs. Als het moeizaam gaat in het regulier onderwijs wordt al snel geadviseerd dat zo’n leerling naar het speciaal onderwijs moet. Daar ging ik vroeger al snel in mee, want op het so krijgen ze meer aandacht en hoeven ze wat minder. Maar toen ik me daarin verdiepte, kwam ik erachter dat het voor kinderen uit het so moeilijk is om weer door te stromen naar mbo of hbo, en dat hun kansen dus een stuk kleiner worden. Hier ga ik nu anders mee om. Dankzij de kennis die ik nu heb, kan ik uitleggen waarom het goed is leerlingen niet te snel naar het so te sturen.”