Yulia Veldhuis

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Meteen toen ik hier binnenkwam, voelde ik me op m’n gemak”
Yulia Veldhuis
student Leisure & Events Management

Yulia Veldhuis (19) is tweedejaars aan de opleiding Leisure & Events Management. Vooral de sfeer hier vindt ze fijn.

“Ik kom uit Dronten en moest in Leeuwarden op kamers, dus was het best een grote stap om te gaan studeren. Maar meteen toen ik hier binnenkwam, voelde ik me op m’n gemak. Het is huiselijk en iedereen is bereid om elkaar te helpen. De inrichting is ook zo fijn, heel vrolijk en overzichtelijk. Dat heb ik op geen enkele andere school gezien! Het is wel groot, maar onze opleiding heeft één verdieping waar alles plaatsvindt. Je hoeft dus niet kriskras door het gebouw te zoeken naar lokalen. We hebben ook een gezamenlijke studieruimte, het Future Lab, waar je met alle leisurestudenten werkt. Iedereen is heel open: als je ergens mee bezig bent, bieden anderen meteen aan om te helpen. De docenten zitten daar ook; bij hen kun je ook altijd even langskomen.”

Brede opleiding

“Het is lastig om uit te leggen wat leisure precies is, want vrije tijd is voor iedereen anders. Bijvoorbeeld iets met sport, kunst of natuur. Wat je leert is daarom breed. Zelf denk ik eraan om iets met festivals te doen, zoals Lowlands of Pinkpop. Maar mij interesseert veel, dus ik hou het eerst nog wat open. Pas in het derde jaar specialiseer je je. Je kunt hier ook een minor volgen op een NHL Stenden-campus in een ander land, of een exchange naar een andere buitenlandse universiteit. Misschien ga ik volgend jaar wel naar het Verre Oosten.”

Leren in de praktijk

“Tijdens je opleiding doe je vrijwilligerswerk in verschillende sectoren. Ik was bijvoorbeeld host bij het Media Art Festival en werkte in het provinciehuis tijdens verkiezingen. Twee heel diverse dingen. Ook krijg je veel praktijkopdrachten. Dat is fijn, want events managen is vooral veel dóén en dan word je er vanzelf beter in. In het eerste jaar kun je een echt evenement organiseren, zoals de studiestartweek of een excursie. Ik organiseerde toen een fieldtrip voor het eerste jaar. In het begin verwachtte ik een lay-out te krijgen van wat er moest gebeuren. Maar nee, je mocht de hele week zelf invullen. En je doet alles van begin tot eind: je begint met het papierwerk, komt met een projectvoorstel, regelt met bedrijven dat je daar met 250 studenten langs mag komen …”

Geen standaard studie

“Het is hier geen standaard studie, want je zit niet de hele tijd in de schoolbank. Wat je hebt bedacht bestaat niet alleen op papier, het gaat echt plaatsvinden. Dat is spannend, maar ook heel leerzaam. Je kunt wel draaiboeken maken, maar er gaan ook allemaal dingen fout, en daardoor leer je flexibel denken. Door alle praktijkopdrachten ben je op een dieper niveau bezig, zoiets leer je niet in een klaslokaal. Ik zou zeggen: als het je wat lijkt, kom dan zeker een keer kijken. Toen ik zelf naar een open dag kwam, dacht ik meteen: dit is het!”