Yuri Visser

Afbeelding
iot_yuri.jpg
“Innovatie komt vooral uit de minds van jonge professionals”
Yuri Visser
head of IoT Northern Europe bij Atos

Yuri Visser is head of IoT Northern Europe bij Atos, dat digitale services biedt aan bedrijven. Studenten houden zich bij hen bezig met de nieuwste technieken op het gebied van IoT.

“In zekere zin krijgt iedereen te maken met IoT, bijvoorbeeld bij aanschaf van een slimme stofzuiger of koelkast. Ook op industrieel vlak wordt het steeds belangijker. Steeds meer devices worden geconnect en er komt meer vraag van klanten om hun fabriek slimmer te maken. Bij Atos proberen we customer-obsessed te zijn door onder andere veel innovatie op dit gebied. We zijn ons ervan bewust dat innovatie vooral komt uit de minds van jonge professionals. Daarom vinden we het belangrijk om een link met studenten en hogescholen te houden. We zoeken onder hen naar jong talent, én gebruiken zo de verse kennis die op de markt komt meteen in onze eigen innovatie.”

“Een intern probleem bij Atos werd opgelost door studenten, en vervolgens kwam er een commercieel product uit voort”

Van interne oplossing naar commercieel product

“We zetten vaak stagiairs in om ons te helpen bij vraagstukken. Dat kan een vraag van een klant zijn, zoals bij onze huidige stagiair die zich bezighoudt met een vraagstuk voor de scheepvaart. Deze klant wilde het meten van de hoeveelheid brandstof die door een pijpleiding op een schip loopt digitaliseren. Met behulp van slimme algoritmen bekijk je dan hoe zij hun motoren gebruiken, met als doel om uiteindelijk minder brandstof te gebruiken, waardoor er ook minder CO2-uitstoot is.

Een ander interessant stageproject vond plaats binnen ons eigen bedrijf. Een aantal studenten bedachten een smart locker voor ons technologylab in Amstelveen. In dat lab was hardware aanwezig voor developers en experts, maar er was niet altijd controle op. Studenten ontwierpen een smart locker waarin de items werden opgeslagen, die je op reservering met een pas kon unlocken, waarbij alles werd geregistreerd. Een klant kreeg ook interesse in die lockers, en inmiddels staan ze al bij een aantal verschillende klanten. Het is mooi om te zien hoe een intern probleem bij Atos werd opgelost door studenten, en er vervolgens een commercieel product uit voortkwam.”

“Steeds meer devices worden geconnect en er komt meer vraag van klanten om hun fabriek slimmer te maken”

Inspelen op de hot technologies

“Voor opleidingen, en ook voor studenten die zich met IoT willen bezighouden, is het vooral belangrijk om in de gaten te houden wat de hot technologies zijn op de markt. In de Gartner Reports staan elk jaar voorspellingen over technologieën die de komende jaren mature en upcoming worden. Wij hebben zelf ook een expertcommunity die kijkt wat er gaande is, zodat Atos daarop kan inspelen. Zo zagen we de verwachting dat over twee tot vijf jaar edge analitics groot wordt, dus houden we ons daar nu al mee bezig.

Voor de komende jaren hoop ik nog dat IoT wat meer een gestandaardiseerde technologie zal worden. Nu zijn er ontzettend veel technologieën, platformen en protocollen binnen IoT. Het zou mooi zijn als dat stabiliseert, om vandaaruit verder te kunnen innoveren. Maar één ding is duidelijk: IoT is een blijvende trend.”