Yvette van der Haas

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Op het gebied van data science liggen nog veel mogelijkheden”
Yvette van der Haas
Alumna Toegepaste Wiskunde

Yvette van der Haas (24) is afgestudeerd aan de opleiding Toegepaste Wiskunde en doet nu een master Data Science in Zweden. Tijdens haar studie benutte ze zoveel mogelijk kansen om ervaring op te doen in het buitenland.

“Als je graag naar het buitenland wilt tijdens je studie, is dat geen enkel probleem bij NHL Stenden. In Nederland blijven kan natuurlijk ook heel tof zijn, maar ik wil meer zien van de wereld! Een bijkomend voordeel is dat je werkt aan je professionele Engelse taalvaardigheid. Mijn eerste buitenlandervaring was een stage op Bonaire en Curaçao, op beide plekken 2,5 maand. Ik zocht er voor de belastingdienst uit wat er mogelijk was op het gebied van data-analyse. Daar merkte ik dat op het gebied van data science nog veel mogelijkheden liggen. Zelfs de grote instanties zijn er eigenlijk nog een leek in en kunnen hulp dus goed gebruiken.”

“Als je graag naar het buitenland wilt tijdens je studie, is dat geen enkel probleem bij NHL Stenden”

Machine learning in Gent

“Die stage vond ik zo leuk dat ik daarna gelijk weer naar een ander land wilde, dus voor mijn afstuderen ging ik naar Gent. Daar werkte ik voor een verzekeringsbedrijf dat een probleem had met e-mailclassificatie. Ze kregen vierduizend mails per dag en wilden die graag geclassificeerd hebben, zodat ze direct bij de juiste persoon terechtkwamen. Ze wilden dit optimaliseren met machine learning, maar kwamen er zelf niet goed uit waarom dat niet lukte. Dat is niet zo gek, want het kan soms lastig zijn om de uitkomsten van het gemaakte algoritme te begrijpen.”

”De eerste twee jaar ga je theoretisch op de wiskunde in, daarna kies je praktische opdrachten, stages en een minor”

Het verhaal achter de formule

“Je hebt dus veel invloed op hoe je de opleiding invult. De eerste twee jaar ga je theoretisch op de wiskunde in, daarna kies je praktische opdrachten, stages en een minor. Het leuke is dat je gelijk leert waar de theorie in de praktijk gebruikt wordt. Dat is heel anders dan hoe je op de havo wiskunde krijgt. Denk maar aan de abc-formule: iedereen kent die, maar niemand weet waar die vandaan komt en waarom je hem leert. Die wiskundige achtergrond kun je juist gebruiken om tot de oplossing van een probleem te komen. Elk project dat ik doe, benader ik als een puzzel.”

“Je leert gelijk waar de theorie in de praktijk gebruikt wordt”

Wiskunde inzetten voor de zorg

“Op dit moment lijkt data scientist in een ziekenhuis me wel een mooi beroep. Ik zal niet degene zijn die mensenlevens redt, maar kan het de artsen wel makkelijker maken. Dat geeft mij meer voldoening dan wanneer je oplossingen voor een groot bedrijf verzint zodat het de CEO meer geld oplevert. Hiermee ga je wel meer de academische kant op, daarom doe ik nu de master Data Science. Mijn stage hier in Zweden wordt ook in die richting, om te kijken of het wat voor me is. Maar niets is nog zeker: er zijn veel interessante richtingen binnen de toegepaste wiskunde. Gaandeweg vind ik vanzelf iets dat bij me past.”