Voor mijn position paper van de Master Kunsteducatie heb ik onderzoek gedaan naar het werken met de ruimte in en om kunstwerken in combinatie met dans. Door een samenwerking met het Fries Museum kon dit in de praktijk worden uitgevoerd tussen de kunstwerken in het museum.
Vanuit kunstwerken en de ruimtes en lijnen van het werk komen we tot bewegingsmateriaal.
In deze workshop vertel ik wat meer over mijn werk in het Fries Museum en gaan we vooral ook praktisch aan de slag. Je kan het zo intensief maken als je zelf wilt omdat jij het materiaal uit de kunst omzet tot dans vanuit jouw kunnen. Met een nieuwe bewegelijke blik op kunst verlaat je de workshop.
Roos Heesterbeek-Glastra, cultuurcoach in de gemeente Leeuwarden en werkzaam als ZZP'er voor (team)trainingen, dans en theaterlessen. Opleidingen: Docent Theater, verkorte pabo, Docent Dansexpressie en de Master Kunsteducatie.
Kijken voor machines, eh, beginners - Beeldbeschouwen als AI
Met de opkomst van AI die op basis van instructies ('prompts') die we opstellen afbeeldingen kan genereren, wordt het erg belangrijk om dat goed onder woorden te brengen. En daarvoor moeten we goed kijken. Dat is iets wat we als kunstvakdocenten doen: we leren leerlingen kijken, verwoorden en verbeelden.
Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe het computersysteem ‘denkt’. En zo komen we bij het opstellen van goede prompts als input voor een AI-systeem. Maar hoe formuleer je nou precies de prompt om die ene afbeelding die je in je hoofd hebt te genereren? Welke woorden gebruik je voor een bepaald resultaat en hoe kan je dat verfijnen? En op welke manier kan je dat stimuleren bij leerlingen?
In deze workshop ga je na een introductie in een spelvorm actief aan de slag als een AI-systeem met het kijken naar afbeeldingen en verwoorden van wat je ziet.
Floris de Jonge, docent-onderzoeker bij de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving van NHL Stenden.
Visueel Parafraseren - Kan tekenen in een gesprek helpen om elkaar beter te begrijpen?
In een gesprek kunnen we elkaar vinden maar soms ook kwijtraken. Aan dezelfde woorden kan immers op zoveel verschillende manieren betekenis worden gegeven. Hoe kunnen we elkaar vinden in het land van communicatie? In deze workshop willen we onderzoeken wat er gebeurt als we tekeningen inzetten om gespreksruimte te creëren. Voelen we onszelf gehoord en gezien? Deze workshop is voor tekenaars van alle niveaus.
Yke Reeder, illustrator en docent Vaktherapie NHL Stenden. Marjolein Uitham, illustrator en tekenaar bij Stichting Tekenen voor Kinderen. Yke en Marjolein hebben beiden de Master Kunsteducatie gedaan en zijn werkzaam als docent-onderzoeker bij het Lectoraat Image in Context Hanze.
Autobiografische verhalen vertellen
In een tijd waarin we steeds meer story’s online delen wordt het steeds belangrijker om aandacht te hebben voor elkaars persoonlijke verhaal. Verteld in het hier en nu, door degene die het heeft meegemaakt. Geen verhaal om weg te swipen, maar om even voor te gaan zitten en te luisteren. En dan blijken kleine verhalen groots en ieder mens een waardevolle stem te hebben.
Elly van den Brand, theaterdocente en Master Kunsteducatie. Expertise: vakdidactiek en cultuureducatie in het basisonderwijs. Jurriaan Kamp, theaterdocent en Master Theaterwetenschap. Expertise: Comedia dell Arte en improvisatietheater. Elly en Jurriaan werken beiden als theaterdocent bij de opleiding Docent Theater van NHLStenden.
De actualisatie kerndoelen kunst en cultuur - Van theorie naar praktijk
De herziening van de kerndoelen in het onderwijs is een actueel en belangrijk onderwerp. Deze update is noodzakelijk om het onderwijs relevant en effectief te houden in een snel veranderende maatschappij. De nieuwe kerndoelen moeten niet alleen theoretisch onderbouwd zijn, maar ook praktisch toepasbaar zijn in de dagelijkse onderwijspraktijk.
Deze workshop speelt in op de behoefte van docenten om deze vernieuwde kerndoelen concreet te maken en te vertalen naar betekenisvolle opdrachten voor leerlingen. Door actief aan de slag te gaan met het ontwerpen van opdrachten, krijgen deelnemers hands-on ervaring in het implementeren van de nieuwe kerndoelen, wat bijdraagt aan een soepele overgang naar het geactualiseerde curriculum.
Workshopdocenten:
Chantal Brunt, vakleerkracht muziek en groepsleerkracht in het primair onderwijs in Holwerd. cultuurcoördinator en muziekdocent bij Centrum voor de Kunsten Opus 3 in Dokkum. Lid PO kerndoelenteam Kunst en Cultuur. Opleiding: Docent Muziek en verkorte pabo.
Mirelle Kloosterman, docent beeldende vorming, kunst algemeen en CKV op de RSG in Ter Apel. Master Kunsteducatie. Lid VO kerndoelenteam Kunst en Cultuur.
Visible Mending & Sashiko - Kleine steekjes, grote verandering
De mondiale textielindustrie heeft een geweldige impact op mens en milieu. Op persoonlijk niveau kunnen we een verschil maken door bv. bewust(er) met keuzes rondom kleding om te gaan, denk aan recycle, repair, upcycle.
Hoe kunnen we als docenten onze leerlingen en studenten inspireren en enthousiasmeren in het anders omgaan met kleding en textiel?
In deze workshop gaan we zelf aan de slag met de technieken Sashiko en Boro, allebei uit Japan.
Sashiko betreft decoratieve rijgsteken die worden gebruikt om textiel te versterken en te versieren. Boro is een hersteltechniek waarbij versleten stoffen worden gepatcht en versterkt met zichtbare stiksels, waardoor een unieke, doorleefde uitstraling ontstaat. In beide gevallen krijgt de kleding een zichtbare en kunstzinnige toevoeging.
Wietske Visser (docent Fashion Design Firda, eigenaar Iets van Wiets, mode creatie en educatie) en Renate Vasterd (Business Relations Officer NHL Stenden Kunst & Educatie). Wietske en Renate hebben een gedeelde voorliefde voor textiele materialen en technieken, zowel binnen het onderwijs als in hun privéleven als maker.
Idiocultureel muziekonderwijs - Ervaar het zelf!
Omdat we als muziekdocenten en als lerarenopleiders meer aandacht wilden hebben voor kinderen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld zijn we twee jaar geleden een samenwerking aangegaan met een aantal internationale schakelklassen in de provincie Groningen.
Sinds vorig jaar zijn we met drie studenten uit jaar drie en vier van de opleiding Docent Muziek Groningen aan het experimenteren met het geven van zogenaamd idiocultureel muziekonderwijs aan nieuwkomers. Idiocultureel muziekonderwijs is niet zozeer een lesmethode of werkvorm, maar meer een manier van kijken naar onderwijs en de individuele leerling. Het stelt docenten in staat om meer aan de (muzikale) behoefte van de individuele leerling te voldoen, zonder daarbij de groep uit het hoog te verliezen en de druk op de docent te vergroten. Daarnaast proberen we te ontdekken hoe omgeving zoals ruimte, inrichting en materialen invloed kunnen hebben op het klimaat in muziekles.
Benieuwd hoe we dat precies hebben gedaan en wat idiocultureel onderwijs in de praktijk volgens onze ervaringen in zou kunnen houden? Ervaar het zelf in onze workshop waarin we laten zien wat we met onze leerlingen uit Delfzijl, Warffum en Uithuizen hebben gedaan!
Alicia van der Gaast, vierdejaars student Docent Muziek (DoMu) aan het Prins Claus Conservatorium (PCC), gitarist. David Lanjouw, vierdejaars student Docent Muziek aan het PCC, bassist.
Liesbeth Betten, docent muziek aan het Maartenscollege; studentbegeleider, onderzoeker en lerarenopleider binnen de opleiding DoMu en het lectoraat Kunsteducatie van het PCC (Hanze).
Gradaties van herkenning in de kunstgeschiedenis - Zet de kunstgeschiedenis naar je hand
Bevraag de keuzes die gemaakt zijn in de bronnen die we de leerlingen aanbieden. Bevraag je eigen keuzes. Onderzoek de balk in je oog.
Door het doen van een ingreep,
door het maken van een variant,
door voorbeelden te veranderen.
Wat kies jij? Hoe verken je al spelend & makend de kunstgeschiedenis?
Zelf aan de slag met een voorraad oude methodeboeken om op die manier het gesprek te voeren. Hoe kunnen leerlingen zich verbinden met de voorbeelden in de kunst, of juist niet. En om op die manier ook met elkaar te praten over het belang van representatie voor leerlingen, sense of belonging.
We bekijken, bespreken en werken aan een nieuw scala van opdrachten en manieren om handen en voeten te geven aan een completer kunstcurriculum, waarin de eigenheid van de leerling of student een duidelijke plek heeft.
Marieke van Stempvoort, docent kunsttheorie, educatie en illustratie op Academie Minerva. Voorheen docent praktijk, kunstgeschiedenis, CKV en kunst algemeen in het voortgezet onderwijs.