Do’s & don’ts

  • Ga het gesprek met je kind aan als het goed voelt, forceer het niet.
  • Probeer te luisteren zonder oordeel. Stel open vragen en laat niet meteen blijken wat jij ergens van vindt.
  • Push niet in een bepaalde richting. Hoe leuk jij als ouder iets ook vindt, het gaat om de keuze van je kind.
  • Verwacht niet direct een actie of reactie van je kind. Keuzeprocessen hebben tijd nodig.
  • Probeer rekening te houden met de levensfase van je kind. Pubers kunnen heel wisselende ideeën hebben en zich af en toe erg onzeker voelen. Ook kunnen ze de gevolgen van hun keuzes niet altijd goed overzien. Dat hoort gewoon bij de puberteit.

 

1. Mijn kind heeft nog geen idee

Heeft je kind nog geen idee welke opleiding bij hem/haar past? Dan is het belangrijk om eerst antwoord te krijgen op de volgende vragen:

2. Mijn kind twijfelt nog

Heeft je kind een paar opleidingen op het oog, maar vindt hij/zij het lastig om een keuze te maken? De belangrijkste vraag is: wat maakt het zo lastig om te kiezen? Heeft je kind misschien nog geen goed beeld van de opleiding(en)? Mist hij/zij nog bepaalde informatie? Of speelt er iets anders?

Nog geen goed beeld

Het is lastig om een keuze te maken als je niet precies weet waar je voor kiest. Heeft je kind nog geen goed beeld van wat hem of haar te wachten staat bij een studie? Deze tips kunnen helpen.

Belemmerende overtuigingen

Bepaalde ideeën over studiekeuze kunnen het moeilijk maken de knoop door te hakken. Bijvoorbeeld: ‘de keuze die ik maak, bepaalt de rest van mijn leven.’ Of: ‘ik mag geen verkeerde keuze maken’. Dit soort gedachtes noemen we belemmerende overtuigingen. Merk je dat je kind hier last van heeft? Praat er dan over.

Blijft het lastig om een keuze te maken? Onze studiekeuzeadviseurs helpen graag. Lijkt je kind er nog niet helemaal aan toe te zijn om te gaan studeren? Dan kan een tussenjaar een optie zijn. Het Tussenjaarkenniscentrum geeft veel praktische tips en workshops over hoe je kind zo’n tussenjaar zinvol kan invullen. 

3. Mijn kind weet het (bijna) zeker

Is je kind er (bijna) uit? Dan is het tijd voor een laatste check.

Tip 1: Bekijk samen de studiekeuzechecklist en vraag door op de antwoorden van je kind. 

Tip 2: Alle praktische informatie rond studeren vind je hier.

Afbeelding
Sean Vink
“Mijn ouders hebben mij altijd het gevoel gegeven dat ik vrij ben in de keuzes die ik maak.”
Sean Vink
Student