4 redenen waarom iedereen een mentor zou moeten hebben

Vandaag start de driedaagse European Mentoring Summit, die we samen organiseren met Mentoring Europe. Wij zijn zowel gastlocatie als trotse partner. Meer dan 250 professionals, praktijkmensen, onderzoekers, mentoren, mentees, zakelijke partners, regeringsleiders, maatschappelijke leiders en studenten ontdekken van 18 t/m 20 mei samen de kracht van mentoring. Wat die kracht is? Projectondersteuner Aukje van der Veen geeft je vier redenen waarom iedereen een mentor zou moeten hebben.

Op de middelbare school maak je als brugpieper kennis met je eerste mentor. Na de middelbare school komt daar abrupt een einde aan. Waarom eigenlijk? Want ook na de middelbare school kom je nog volop uitdagingen en hindernissen in het leven tegen. Situaties waarin een mentor goed van pas zou komen. "Het hebben van een mentor is tijdloos", beaamt Aukje. “Iedereen zou een mentor moeten hebben als plek waar hij of zij zich veilig en gehoord voelt.” 

1. Een mentor is dichterbij dan je denkt

Om het eerste misverstand meteen uit de wereld te helpen: je hoeft niet meteen een afspraak te maken met een gecertificeerd life coach. “Een mentor is iemand die je belangeloos en kosteloos helpt. Dat kan echt iedereen zijn”, verduidelijkt Aukje. “Een collega, een vriend, de buurman, een docent of zelfs iemand die jonger is dan jij. Vaak heb je die mensen al om je heen, maar zie je die persoon nog niet als mentor. Vraag jezelf eens af: waarin ben ik mezelf aan het ontwikkelen? Bij wie voel ik me op mijn gemak om vragen te stellen? Bij wie kan ik terecht voor advies? Bij wie durf ik mezelf te zijn? En wie zegt dingen tegen mij die bij mij binnenkomen en waar ik iets mee kan? Die persoon is jouw mentor.” 

2. Een mentor is een veilige haven

In het buitenland is het hebben van een mentor tegenwoordig al de gewoonste zaak van de wereld. In Nederland ontdekken we dit fenomeen nu pas, merkt Aukje. “Mentoring is een speciale band die je met iemand opbouwt, een plek waar je oordeel-loos jezelf kunt zijn en geaccepteerd en geholpen wordt. Een mentor creëert een veilige haven waar jij kunt aanleggen wanneer je dit nodig hebt, maar uit kan varen wanneer je bezig bent met je persoonlijke of professionele ontwikkeling. Iemand die voor je klaarstaat, een vangnet.”

3. Een mentor oordeelt niet

Waar jouw mentor op de middelbare school vooral naar je cijfers keek, heeft een hedendaagse mentor juist een heel andere rol, benadrukt Aukje. “Een mentor oordeelt niet en kijkt niet naar dingen als status of cijfers. Anders dan bij een leidinggevende of manager kijkt een mentor niet naar eigen belangen. Een mentor helpt je met introspectie, zelfreflectie door vragen te stellen en geeft je advies waar nodig. Een mentor is iemand die jou kent op een manier waarop anderen jou misschien niet zien. Een klankbord om je mening of ideeën te ventileren.”

4. Een mentor verbreedt je horizon

Veel mensen kiezen een mentor die meer ervaring heeft op een bepaald vlak. Dat kan kennis zijn binnen je vakgebied, maar ook levenservaring die je op persoonlijk vlak verder helpt. “Een mentor is iemand die jouw kennis aanvult, waardoor jij verder kunt groeien”, legt Aukje uit. “Je mentor introduceert je bij nieuwe mensen die je normaliter niet zo snel zou spreken. Door in deze nieuwe wereld te stappen, verbreed je je horizon en ben jij klaar voor de volgende stap. Een stap die je zonder je mentor misschien nooit had durven zetten.”

Op zoek naar een mentor?

Herken jij jezelf als mentor voor een ander? Kijk dan eens op MentorProgramma Friesland.