'De enige constante is verandering' concludeerde de Griekse filosoof Heraclitus al zo'n 2500 jaar geleden. Technologische innovaties, aangepaste wet- en regelgeving, nieuwe klantwensen: verandering is voor veel organisaties en MKB'ers business as usual. Maar wat als de veranderingen zo groot zijn of zo snel gaan dat je je hele organisatie erop moet aanpassen? In dat geval biedt serious gaming uitkomst. Lectoren Jacqueline Rietveld en Ivo Wenzler geven je vijf redenen waarom serious gaming niet langer kinderspel is.
1. Met serious gaming krijg je iedereen aan boord
Urenlange brainstormsessies, heidagen of inspiratiemeetings. Onze agenda’s staan er vol mee. Organisatieverandering gaat vaak automatisch gepaard met tijdrovende overleggen. Een vooruitzicht dat veel collega’s al doet afhaken nog voor de eerste meeting is geweest. “Dat kan anders”, vertelt Jacqueline Rietveld, lector OndernemenNu. “Door te kiezen voor een serious game waarin je de verandering met z’n allen direct beleeft, zorg je ervoor dat iedereen aan boord is. Je creëert een collectieve leeromgeving, die enorm inspirerend is en waar niemand halverwege afhaakt.”
2. Het leren gaat een stuk sneller
In deze tijd van volle agenda’s is tijdsvoordeel door serious gaming erg belangrijk. “De kracht van een serious game is dat je precies hetgeen traint wat je wilt veranderen”, legt Ivo Wenzler, lector Serious Gaming, uit. “Je creëert zelf de perfecte omgeving en kunt daardoor veel beter focussen op de gewenste transitie. In heel korte tijd vindt het leerproces plaats. Met het spelen van een game kun je in een uur meer bereiken dan met een dagvullende praatsessie.”
3. Je onthoudt nieuwe kennis en vaardigheden beter en langer
Rennen, proeven, ruiken, voelen, ontdekken, luisteren en praten. Tijdens een serious game gebruik je al je zintuigen. “Dat noemen we multisensory learning”, legt Jacqueline uit. “Door al je zintuigen te activeren, onthoud je nieuwe kennis of vaardigheden veel beter. De herinnering aan wat je hebt geleerd, blijft je bovendien veel langer bij doordat de kennis op meerdere plekken in je brein is opgeslagen.”
4. Simuleren is goedkoper dan trainen in de werkelijkheid
Hoe train je collega’s op de luchtverkeerstoren van Schiphol? Hoe oefen je veilig opereren op een boorplatform op zee? “Het zijn complexe situaties die je met een serious game perfect kunt simuleren”, knikt Ivo. “Het simuleren van de werkelijkheid is altijd goedkoper en bovendien creëer je een veilige omgeving waarin fouten niet gelijk cruciaal zijn. Voor de luchtmacht ontwikkelden we bijvoorbeeld een serious game waarin militairen kunnen oefenen met het opzetten van een basiskamp in oorlogsgebied. En voor de transportsector maakten we een game waarbij toekomstige transportplanners ontdekken welke uitdagingen ze onderweg tegenkomen. Afhankelijk van het doel van de training kun je de game zo realistisch maken als je maar wilt. Goedkoop en effectief.”
5. Je leidt betere beslissers op
Uit onderzoek blijkt dat het spelen van serious games leidt tot betere beslissers. “Tijdens de serious game kun je in een veilige omgeving ervaring opdoen met wat wel en niet werkt”, legt Jacqueline uit. “Daardoor durf je in de echte wereld te vertrouwen op de beslissingen die je maakt. Deze vorm van deep learning is de grootste toegevoegde waarde van serious gaming voor organisatieverandering. Wat je doet, doe je goed.”