5 x zo houd je je goede voornemens wél vol!

‘Dit wordt míjn jaar’, zeg je op 31 december tegen jezelf als de klok twaalf uur slaat. Met een buik vol oliebollen en een hoofd vol goede voornemens ga jij het nieuwe jaar in. Dit jaar gaat het lukken. Dit jaar ga je het écht allemaal anders doen.

Fast forward naar 1 februari. Je goede voornemens liggen te verstoffen in de hoek van de kamer. Samen met je sportschoenen trouwens, die je in een impulsieve bui had aangeschaft omdat je echt ‘drie keer per week ging hardlopen’. Hoog tijd dus voor duurzame goede voornemens die wél vol te houden zijn. Met deze tips gaat het je lukken.

 1. Houdt het realistisch
  Vier keer per week naar de sportschool, op vrijdagmiddag een schaaltje wortels in plaats van bitterballen en drie boeken per week lezen. Als dat je goede voornemens zijn, is de kans groot dat je het niet vol gaat houden. Veranderen is namelijk knap lastig. Zeker als je te veel in een keer doet! Beperk je daarom tot realistische doelen.
   
 2. Focus op wat echt belangrijk is
  De kerstvakantie is dé periode om met een kerstkransje en een glaasje gluhwein achterover te leunen en na te denken over de vraag waar je energie van krijgt. Is dat twee kilo eraf of toewerken naar de baan van je dromen? Bedenk wat voor jou echt van waarde is en formuleer concrete doelen om daar te komen. Goede tip: visualiseer jezelf als je 90 bent. Op wat voor leven wil je terugkijken? En wat zijn dan de dingen die er echt toe hebben gedaan?
   
 3. Babysteps
  Clichés zijn clichés om een reden, dus daarom gooien we deze erin: ‘iedere reis begint met de eerste stap’ (ja, je mag met je ogen rollen). Een doel is makkelijker bereikbaar als je ‘m opdeelt in kleine stukjes. Kom daarom in actie en zet je eerste stap. Plan die proefafspraak bij de sportschool, stuur een sollicitatiebrief naar die ene baan en ga naar de open dag van die studie die je steeds weer googelt en wegklikt.
   
 4. Master je mind
  ‘Ik kan het niet’ of ‘ik houd het toch niet vol’, zijn logische maar niet helpende gedachten. Waar je veel aandacht aan besteedt groeit, en dat geldt ook voor negativiteit. Wil je iets bereiken en volhouden? Creëer dan een positieve mindset. Bijvoorbeeld door iedere dag op te schrijven wat goed ging of waar je blij mee bent. Succes gegarandeerd!
   
 5. Maak het concreet
  Stel je gaat een berg beklimmen en arriveert op het moment suprême zonder klimuitrusting of training. Grote kans dat je de top niet haalt. Niets is frustrerender dan een doel stellen zonder te weten hoe je dat bereikt. Werk daarom met concrete doelen en stappen. Niet: ik wil iedere dag tien minuten wandelen, maar: ik parkeer mijn auto een kilometer verder zodat ik langer moet wandelen.
Afbeelding
Foto-Tije-ervaringsverhaal

Kom in actie, zet die eerste (kleine) stap. Beloofd: dit jaar wordt jouw jaar!

Wil jij ook weer blij worden van wat je doet? Kom naar een van onze Werken & Studeren events en ontdek of studeren in deeltijd iets voor jou is.