Alsnog naar het hbo? 5 dingen die je moet weten als mbo-professional

Met een mbo-diploma op zak en een lonkende arbeidsmarkt was de keuze snel gemaakt. Sterker nog: tijdens je mbo-opleiding stond je al met één been in de praktijk. Doorstuderen? Welnee. Werken, dat wilde je! Maar toch spookt het nu soms door je hoofd. Zal ik dan toch nog voor dat hbo-papiertje gaan? Kan ik het wel? Wat is er uberhaupt mogelijk en hoe werkt het? In dit artikel beantwoorden we de 5 meest gestelde vragen. 

1. Welke financiële regelingen zijn er? 

Als je werkt en daarnaast studeert, heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Afhankelijk van je inkomen en de hoogte van je collegegeld, kan je in aanmerking komen voor bijvoorbeeld een aanvullende beurs, lening of collegegeldkrediet. Daarnaast zijn er soms ook mogelijkheden om vanuit je werk ondersteuning te krijgen bij het combineren van werken en studeren. We hebben hier de financiële mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. 

2. Werken en studeren: hoe doe ik dat? 

Het kan, werk en studie combineren, maar het vraagt wel de nodige planning en organisatie om dit goed te doen. Voordat je start met een hbo-opleiding heb je verschillende opties waar je uit kiest, namelijk: deeltijd of duaal studeren. Of je kiest voor een kortdurende professionele cursus of leergang. 

Vind je het lastig om de juiste beslissing te maken? Plan een oriëntatiegesprek in. Onze studiekeuzeadviseurs vertellen je graag meer over hoe jij je studie met je werk en privéleven kan combineren. Of laat je inspireren door hoe anderen dat doen, lees bijvoorbeeld het verhaal van deeltijdstudent Ron.  

“Ik plande alles in mijn agenda weg. Dat zorgde voor structuur en overzicht.” 

3. Hoeveel tijd moet ik reserveren voor mijn studie als ik werk? 

Als je voor een bachelor opleiding kiest, ben je in totaal vier jaar onder de pannen. Vind je dit te lang? Kies dan voor een tweejarige associate degree. In beide gevallen behaal je een erkend hbo-diploma.  

De tijd die je tijdens je studie kwijt bent, hangt helemaal af van hoe jij het wilt vormgeven. Kies je voor flexibel studeren, dan doe je dit in je eigen tempo. Bij deeltijd wordt je gemiddeld één dag per week op locatie verwacht. En studeer je in je eigen tijd. Bij duaal vormt je baan en de opleiding één geheel. Je leert op je eigen werkplek en gaat gemiddeld één dag per week naar school. Daarnaast doe je aan zelfstudie.  Past een studie op dit moment niet in je leven? Kijk dan eens of een cursus misschien iets voor je is. 

4. Is werken met een hbo-studie zwaar? 

Laten we eerlijk zijn: het kan soms best pittig zijn. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel uren je werkt en hoe intensief je studie is. Het is hierbij vooral belangrijk om goed je energiebalans te bewaken, goed te plannen en je prioriteiten scherp te stellen. Dan is het over het algemeen goed te doen. Benieuwd naar de ervaringen van mensen die je voor gingen? Check deze pagina!  

5. Wat zijn de voordelen van een hbo-diploma naast mijn mbo-achtergrond? 

Met een hbo-diploma heb je een grote kans op een hoger salaris en meer kansen op de arbeidsmarkt. Daarnaast heb je met een hbo-diploma naast je mbo-achtergrond een mooie combinatie van praktische kennis en theoretische bagage. Hierdoor ben je breder inzetbaar en kan je doorgroeimogelijkheden krijgen binnen je werkgebied. Het is dus zeker de moeite waard om te overwegen om naast je werk een hbo-studie te volgen.  

Genoeg mogelijkheden om succesvol een studie óf cursus naast je werk te volgen dus. Twijfel je nog? Stilstaan is ook geen optie toch? Bovendien krijg je van iets nieuws doen altijd energie. Dus of je nu het roer 180 graden om wilt gooien of wilt groeien in je huidige functie: ga ervoor! Check hier alle mogelijkheden.  

Meer weten over werken en studeren?

Laat je adviseren door onze studiekeuzeadviseurs of bezoek een van onze voorlichtingsevents