Alumnus Maritieme Techniek wint Maritime Students Award van KNVTS

Afbeelding
Alumnus Maritieme Techniek wint Maritime Students Award van KNVTS

Alumnus Maritieme Techniek Riemer Halbertsma heeft de Maritime Students Award van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Technici op Scheepvaartgebied (KNVTS) gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste afgestudeerden in de maritieme techniek. Riemer won de prijs met zijn afstudeeronderzoek voor de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS).

Skûtsjesilen is een typische Friese zeilsport met zeilschepen (skûtsjes) van soms wel 100 jaar oud. Voor de SKS ontwikkelde Riemer de ‘Zeilformule 2020’. De zeilformule bepaalt het maximaal toegestane zeiloppervlak per skûtsje. Dat is nodig, omdat geen enkel skûtsje gelijk is en iedereen dezelfde kansen moet krijgen om wedstrijden te winnen. De vorige zeilformules maakten voor de berekening van het maximale zeiloppervlakte gebruik van de vormparameters lengte, breedte en diepgang. Maar die waren onvoldoende. Riemer vond een relatie tussen de rompvorm en het zeiloppervlak. Hiermee kan wél heel nauwkeurig het maximale zeiloppervlak per skûtsje worden bepaald. De nieuwe zeilformule is direct ingegaan; alle skûtsjes zeilen dit jaar al volgens de nieuwe regels.

Over de opleiding

De hbo bacheloropleiding Maritieme Techniek valt onder het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB), onderdeel van NHL Stenden Hogeschool. De opleiding leidt studenten op tot ontwerpers van schepen. Tijdens de opleiding leren zij over verschillende onderdelen die komen kijken bij het ontwerp en bouw van een schip; ontwerp, hydromechanica, constructieleer en maritieme werktuigkunde.

Over KNVTS

KNVTS is de afkorting voor ‘Koninklijke Nederlandse Vereniging van Technici op Scheepvaartgebied’. De KNVTS, opgericht op 1 juli 1898 en gevestigd in Rotterdam, is een vereniging die tot doel heeft om ontwikkelingen te stimuleren in de maritieme techniek. De vereniging zet zich enthousiast in voor het verspreiden van technische kennis binnen de maritieme sector en stimuleert innovatie, ontwikkeling en onderwijs.

Meer nieuws