Alumnus overhandigt schaalmodel Van Oord-sleephopperzuiger aan MIWB

Afbeelding
Schaalmodel Van Oord

Waterbouwer Van Oord heeft het schip Vox Ariane overhandigd aan het MIWB. Althans, het schaalmodel. Uit handen van Sander Lodewijkx – alumnus van de opleiding Maritiem Officier en nu chief officer bij Van Oord – ontving MIWB-directeur Gerrit van Leunen het schaalmodel van de eerste lng-sleephopperzuiger van Van Oord. Het schip krijgt een mooie plek op de MIWB-locatie op Terschelling.

Van Oord is een grote internationale aannemer op het gebied van baggeren en waterbouw, offshore wind, offshore infrastructuur en infrastructuur in Nederland. Sander Lodewijkx: “Bij Van Oord zijn nu wij hard bezig met het verduurzamen van het bedrijf en ook de vloot, daarom worden bestaande schepen vervangen door drie nieuwe groene sleephopperzuigers. Deze groene schepen kunnen varen op lng (vloeibaar aardgas) waarbij de CO2-uitstoot ver wordt teruggedrongen."

Een sleephopperzuiger is een schip dat door middel van grote, krachtige pompen en motoren zand, klei, slib en zelfs grind van de zee- of een waterweg kan opzuigen. Vox Ariane is de eerste lng-sleephopperzuiger van Van Oord en is vorig jaar in de vaart gekomen. Lodewijkx: "Ons tweede schip Vox Apalonia is afgelopen maand gedoopt en zal binnenkort aan het eerste project beginnen. Onze derde sleephopperzuiger, Vox Alexia, bevindt zich in de laatste fase van de bouw in Singapore en wordt deze zomer gedoopt."

Oud-studenten ontwikkelen en varen mee

Bij de ontwikkeling van de sleephopperzuigers zijn verscheidene oud-studenten van het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) betrokken geweest. Lodewijkx: "En ook varen op deze schepen meerdere oud-studenten mee, waaronder ik. Om onze dank naar het MIWB uit te spreken mag ik namens CEO Pieter van Oord en alle collega's het schaalmodel van onze eerste lng-hopper Vox Ariane schenken aan de zeevaartschool.”

Een mooie blijk van waardering, vindt Gerrit van Leunen: “We zijn ontzettend blij met deze bijzondere schenking van Van Oord. Dit moderne model past uitstekend in ons nieuwe schoolgebouw en laat zien waar wij onze studenten voor opleiden: de moderne scheepvaart. Ik weet zeker dat het veel studenten inspireert en ben trots op de mooie samenwerking die we als instituut met Van Oord hebben.”