BIOTEKK-project wil nieuw biopolymeer ontwikkelen met miljoeneninvestering

Afbeelding
BIOTEKK

Een consortium van Senbis en Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten is van plan om 6,6 miljoen euro te investeren in de ontwikkeling van een nieuw biologisch afbreekbaar polyester. Het consortium ontvangt een subsidie van 3,3 miljoen euro via het Europese Just Transition Funds (JTF). Onderzoekers en studenten van het lectoraat Circular Plastics van NHL Stenden gaan bezig met het verwerken en beoordelen van verschillende end-of-life scenario's (recycling).

De focus van het project ligt op het vinden van een oplossing voor de enorme vervuiling door microplastic veroorzaakt door kledingtextiel. Elk jaar wordt er meer dan 50 miljoen ton vezels geproduceerd voor kleding, waarvan meer dan 60% polyester (PET) is. Hiervan gaat naar schatting 500.000 ton per jaar verloren in het milieu door bijvoorbeeld het afwerpen van vezels.

Een biologisch afbreekbare vervanging kan ophoping van microplastic op de lange termijn voorkomen. Bij het ontwerp van het polymeer en de vezel moet echter rekening worden gehouden met veel technische en economische uitdagingen.

Nieuw type biologisch afbreekbaar polyester

Gerard Nijhoving, managing director van Senbis, licht de motivatie van het project toe: "Ons bedrijf ontwikkelt al vele jaren vezels en filamenten van biologisch afbreekbare polymeren. We weten wat mogelijk is en maar al te vaak ook wat niet mogelijk is. Met biologisch afbreekbare polymeren is het vaak een uitdaging om hoge mechanische en thermische eigenschappen te bereiken."

"Voor technische garens en textielvezels is dit vaak een showstopper. Wij geloven dat de industrie behoefte heeft aan een nieuw type biologisch afbreekbaar polyester dat gebruikt kan worden voor vezeltoepassingen en dat voldoet aan zowel de technische als economische eisen die nodig zijn voor een doorbraak op dit gebied."

Moleculair ontwerp en fysische eigenschappen

In het BIOTTEK-project wordt kennis verzameld en opgedaan over wat bepaalde biopolymeren biologisch afbreekbaar maakt, maar ook wat ervoor zorgt dat ze smeltbaar zijn en hoge prestaties leveren, waarbij gekeken wordt naar moleculair ontwerp en fysische eigenschappen. Dit inzicht wordt gebruikt om nieuwe biopolymeren te ontwikkelen die zowel analytisch geëvalueerd worden als door toepassingstesten via bijvoorbeeld het smelten van vezels.

Het is een unieke aanpak om een biologisch afbreekbaar polymeer te ontwikkelen specifiek voor een toepassing, in dit geval vezels. Een ander uniek element van dit project is dat kunstmatige intelligentie (AI) wordt gebruikt om de ontwikkeling te versnellen en nieuwe suggesties te doen voor moleculair ontwerp.

Het onderzoeksproject bestaat uit de volgende partners:

  • Senbis Polymer Innovations B.V. voor polymerisatie en meltspinnen van vezels

  • Rijksuniversiteit Groningen voor polymerisatie en karakterisatie van biopolymeren

  • NHL Stenden voor het verwerken en beoordelen van verschillende end-of-life scenario's (recycling)

  • Wageningen Food & Biobased Research voor beoordeling van biologische afbreekbaarheid en methodeontwikkeling

  • TNO voor kunstmatige intelligentie

De onderzoeksprojecten zijn gestart in september 2023 en hebben een looptijd van drie jaar.

Afbeelding
Afbeelding

Lectoraat Circular Plastics

Het lectoraat zet zich in voor de ontwikkeling van biogebaseerde en biologisch afbreekbare plastics en duurzame productieprocessen.