DataFryslân bouwt als coöperatie verder aan een beter Fryslân

DataFryslân werd in 2019 opgericht als samenwerkingsverband van zeven Friese maatschappelijke partijen, waarvan NHL Stenden Hogeschool een is. Samen met Provincie Fryslân, Gemeente Leeuwarden, Gemeenter Smallingerland, Gemeente Súdwest-Fryslân, Fries Sociaal Planbureau, Rijksuniversiteit Groningen Campus Fryslân en het Centraal Bureau voor de Statistiek is DataFryslân inmiddels een coöperatie. Een onderneming waarin deze maatschappelijke organisaties hun krachten bundelen om het bestuur en de maatschappelijke dienstverlening in Fryslân te verbeteren door het onderzoeken, delen toepassen van betrouwbare data.

Doel van de samenwerking: kennis en data delen en toepassen op het gebied van Friese maatschappelijke thema’s. Deze aanpak leidde onder meer tot de Friese Armoedemonitor, die dankzij de koppeling met CBS-data een zeer gedetailleerd beeld geeft van armoede in Fryslân. Het dashboard Toere Troch Fryslân brengt actuele informatie samen over toerisme in Fryslân die niet alleen nuttig is voor de toerismesector, maar ook voor gemeenten en hun inwoners. De data-onderzoeken van DataFryslân hebben geleid tot nieuwe data en betere inzichten over thema’s als leefbaarheid, ouderenzorg en de Friese arbeidsmarkt, maar ook over bijvoorbeeld de haalbaarheid van voorspelmodellen voor het onderhoud van rioolgemalen.

Kennisuitwisseling

Als coöperatie is DataFryslân een zelfstandige onderneming met de leden als mede-eigenaar. Door kennisuitwisseling, innovatief onderzoek, advies en productontwikkeling maakt DataFryslân het delen en toepassen van data effectief, betrouwbaar en veilig. In de Frisian Data Exchange (FDX) worden op termijn de gezamenlijk ontwikkelde datadashboards en/of algoritmes via een centraal platform beschikbaar gesteld aan alle leden. Alle Friese publieke of private partijen met een maatschappelijke insteek die willen bijdragen aan het datagedreven aanpakken van de uitdagingen waar de Friese samenleving mee te maken heeft zijn welkom als lid.

Data als middel

Uiteindelijk profiteren vooral de inwoners van Fryslân daarvan, zegt directeur Rudolf Simons. “Dankzij data kunnen we te weten te komen welke beleidsingrepen de grootste maatschappelijke verbeteringen kunnen opleveren. Mits de herkomst en de betrouwbaarheid van die data boven elke twijfel verheven zijn. Het bewaken van de privacy van de Friese burger en de veiligheid van de data die we gebruiken is daarom een van onze speerpunten. Data zijn voor ons een middel, geen doel op zich. Iedere Fries en iedere organisatie die deelneemt aan DataFryslân blijft wat ons betreft de eigenaar van zijn eigen data. Alleen zo ontstaat er draagvlak voor de sociale verbeteringen die dankzij data kunnen worden bereikt.”