De kracht van samenwerking in duurzaam toerisme: RUN-EU uitwisselingsprogramma

Vorige week kwam in het pittoreske stadje Barcelos, Portugal, een groep van 25 studenten van verschillende RUN-EU partners en verschillende achtergronden samen voor een mooi avontuur. Overtuigd van de kracht van samenwerking, begonnen we aan een SAP (Short Advanced Programme) om innovatieve oplossingen voor duurzaam toerisme te vinden.

Onze missie was duidelijk: Barcelos verkennen als duurzame toeristische bestemming en aanbevelingen doen voor een veerkrachtige en inclusieve toekomst. Verdeeld in projectteams verdiepten we ons in thema's zoals het Festival van de Kruisen, de Sint-Jacobswandeling, traditionele gastronomie en ’empowerment' van jonge kunstenaars. Na elke week (ook tijdens het online deel) kregen de studentengroepen feedback (van ons als docent en de gemeente als opdrachtgever), in lijn met de DBE-filosofie, om hun ideeën en oplossingen te verbeteren om ervoor te zorgen dat ze zo goed mogelijk passen bij de klant en de grootste kans hebben om geïmplementeerd te worden.

Ons Barcelos-avontuur bracht experts en belanghebbenden uit onderwijs, onderzoek en het werkveld samen en een diversiteit aan culturen en perspectieven. Onze internationale multidisciplinaire studenten werkten samen, onderzochten door middel van interviews en observaties om nieuwe dimensies van creativiteit te ontsluiten.

De bevindingen en aanbevelingen zijn onder meer voorgelegd aan Elisa Braga, wethouder Cultuur en Toerisme. Op basis van de enthousiaste reacties van de vertegenwoordigers van de gemeente Barcelos, werden veel van de ideeën geselecteerd als bruikbaar en om waarschijnlijk op korte termijn geïmplementeerd te worden. Voor sommige andere ideeën dacht de raad dat het wat meer tijd en moeite zou kosten om het voor elkaar te krijgen.

Samen hebben we een perspectief getoond, door de samenwerking te benutten om innovatieve oplossingen te bedenken voor een betere toekomst in duurzaam toerisme. Silvia Raquel Pereira, van partner instituut Instituto Politécnico do Cávado e do Ave (IPCA), vatte het perfect samen: "Dit is de kracht van toegepast onderzoek; het vermogen van internationale studenten om op maat gemaakte oplossingen te creëren."

Barcelos is een sterk voorbeeld van de kracht van samenwerking bij het vormgeven van duurzame bestemmingen.

Bernadett Papp en dr. Jasper Heslinga