Eerste studenten met vaarbevoegdheid Officier Elektrotechniek

Afbeelding
Eerste-studenten-met-vaarbevoegdheid-Officier-Elektrotechniek

Afgelopen week studeerden de eerste studenten Maritiem Officier met een vaarbevoegdheid Officier Elektrotechniek (ETO) af. Het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) op Terschelling is het eerste opleidingsinstituut in Nederland dat deze specialisatie aanbiedt.

Een groot deel van de hiervoor vereiste kennis en vaardigheden maakte al onderdeel uit van de bestaande hbo-opleiding Maritiem Officier. In de technische afstudeerrichting speelde elektrotechniek al een grote rol, maar om deze bevoegdheid te halen, volgen studenten gedurende een halfjaar een specialisatie, gevolgd door een aantal extra opdrachten en taken tijdens de tweede zeestage. De student verkrijgt met deze specialisatie vervolgens op basis van zijn schooldiploma de vaarbevoegdheden ‘Wachtwerktuigkundige alle schepen’ en ‘Officier Elektrotechniek alle schepen’.

Grote stap voor het maritiem onderwijs

Met deze belangrijke vaarbevoegdheid zijn afgestudeerde Maritiem Officieren nog beter toegerust op de praktijk. Gerrit van Leunen, directeur MIWB: “De specialisatie is een verdere doorontwikkeling van al bestaande specialisaties. Binnen het programma wordt gebruik gemaakt van de moderne praktijkfaciliteiten van de school, welke die onlangs een volledige upgrade hebben gekregen. Het belang van kennis en kunde op het gebied van elektrotechniek, elektronica en automatisering wordt aan boord van moderne schepen steeds groter. Het MIWB tracht continu haar onderwijsprogramma’s te moderniseren en aan te sluiten bij de ontwikkelingen in het beroep. We zijn trots dat we dit programma in de afgelopen corona- periode hebben kunnen realiseren en zijn overtuigd dat dit de inzetbaarheid en mogelijkheden voor onze afgestudeerden verder vergroot. Ook studenten van de andere zeevaartscholen in Nederland nemen inmiddels deel aan de specialisatie.”

Samenwerking

De specialisatie is in nauw overleg met de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders, de Vereniging van Waterbouwers, werknemersorganisatie Nautilus International en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat tot stand gekomen. De eerste geluiden uit het werkveld zijn positief.

Sibrand Hassing, Director Fleet operations Europa bij Holland America Group: “Wij zijn erg blij met deze opleidingsmogelijkheid in Nederland. Enkele van de studenten mochten bij de HAL hun stage doen en dat gaf al de hoge kwaliteit van de opleiding aan en we hopen snel dat ze bij ons als ETO aan de slag mogen.“

Marcel van den Broek, deputy general secretary van vakbond Nautilus onderschrijft het belang van de ETO. “De rol van de ETO aan boord van schepen zal in de toekomst alleen maar toenemen. Het is daarom dat wij als maritieme vakbond sterk hebben gelobbyd om deze opleiding ook in Nederland van de grond te krijgen. De eerste lichting afgestudeerde ETO’s van het MIWB is daarom wat ons betreft een echte mijlpaal.“