Eyetracking binnen NHL Stenden

Afbeelding
Eyetracking

Waar kijken bezoekers naar op een website (en waar niet naar) en hoelang duurt het voordat ze spotten wat ze zoeken? Met eyetracking kun je antwoord krijgen op deze vragen. Eyetracking is een techniek waarvan momenteel wordt onderzocht of en hoe die binnen het onderwijs van NHL Stenden kan worden geïmplementeerd. Dergelijke vernieuwende ideeën worden gerealiseerd met behulp van het Experience Centre. Via het Experience Centre kunnen studenten en medewerkers budget en hulp aanvragen voor een vernieuwend initiatief dat studeren en werken binnen NHL Stenden leuker en/of makkelijker maakt. Het idee richt zich op digitale innovatie binnen het onderwijs.

Binnenkort krijgen studenten en docent-onderzoekers bij verschillende opleidingen, zoals Creative Business, Creative Media Professional en Content and Media Strategy, de mogelijkheid gebruik te maken van eyetracking. Met eyetracking wordt de oogpositie en -beweging gemeten van mensen die bijvoorbeeld een aankoop doen. De techniek kan worden toegepast op een website of via een app, maar ook op offline (marketing)uitingen. Studenten kunnen eyetracking inzetten bij individuele of collaboratieve onderzoeken op het gebied van bijvoorbeeld UX-design, marketing, media en communicatie.

Gastcollege over eyetracking

Met behulp van twee pilots onderzoeken Dirk van Klinken (docent Marketing) en Abram Kleijweg en Jort Harmsen (docenten Creative Business) via het Experience Centre hoe eyetracking precies in het onderwijs van NHL Stenden geïmplementeerd kan worden. Om hun studenten alvast kennis te laten maken met de werkwijze en apparatuur, nodigden Abram en Jort onlangs twee Zweedse onderzoekers uit om een gastcollege te geven over hun bevindingen met eyetracking.

Zo’n tachtig studenten kwamen af op het gastcollege, dat plaatsvond op donderdag 13 oktober op de locatie Rengerslaan 8 van NHL Stenden in Leeuwarden. Ahmed El Sherif en Zsofia Pilz van het bedrijf Tobii vertelden daar over hoe het publiek – de studenten – eyetracking kan toepassen in onderzoek naar user experience. De studenten kregen na afloop de mogelijkheid om vragen te stellen aan de onderzoekers.