Hoe bedwing je als student de 'bling'? NHL Stenden en Friesland College bieden hulp bij geldzaken: 'We willen dat ze trucjes doorzien'

Slim omgaan met geld is voor veel studenten een uitdaging. Op sociale media en in computerspelletjes worden hun allerlei verleidingen getoond. ,,We willen dat ze de trucjes doorzien.’’ 

Gouden bergen aan cryptocurrency en bitcoin of een gloednieuwe smartphone voor een klein bedrag per maand. Uitbreidingen voor je favoriete computerspel en een influencer die op sociale media de vetste nieuwe sneakers toont. Je krijgt 10 procent korting als je ze via hem of haar bestelt en je kunt ook nog eens in termijnen of uitgesteld betalen.

De financiële verleidingen en uitdagingen voor middelbare scholieren en jongvolwassenen zijn groot. Waar peuters in de supermarkt verleid worden met Woezel en Pip-koekjes, worden zij verleid met glimmende gadgets, mooie kleren en beleggen in digitale munten.

Spijt

Niet elke student weet verstandig met dergelijke verleidingen om te gaan. Onderzoek wijst uit dat een flink deel van deze groep moeite heeft impulsaankopen te weerstaan, en achteraf vaak spijt heeft als ze wel iets online kopen. Als je het allemaal makkelijk kunt betalen, is er niet direct een probleem. Maar er zijn ook studenten die door online uitgaven in de financiële problemen komen. De Week van het Geld richt zich dit jaar op dergelijke uitdagingen onder het motto: ‘Bedwing de Bling’.

NHL Stenden en Friesland College hebben beide financiële infopunten voor hun studenten, die daar terecht kunnen met allerlei vragen op het gebied van geld. Die vragen zijn over het algemeen in drie categorieën te verdelen: hoe krijg ik mijn geldzaken op orde, hoe geef ik geld uit en hoe kom ik aan geld. Het Friesland College had al zo’n loket, de financiële helpdesk ‘Fix Your Finance’ van NHL Stenden wordt tijdens deze Week van het Geld gelanceerd.

Marketingtrucjes

,,We willen geldbewuste jongeren opleiden’’, zegt Alinda Kiel van het Friesland College. ,,Het wordt je als jongere tegenwoordig heel makkelijk gemaakt om geld uit te geven. De wereld verandert, jongeren zelf willen vaak ook steeds meer. We willen graag dat ze kritisch gaan nadenken en marketingtrucjes doorzien.’’ Kiel is beleidsadviseur burgerschap bij het Friesland College en daarmee betrokken bij lessen over geld en financiën. Die zijn er het hele jaar, niet alleen in de Week van het Geld. ,,Het is wel goed om er deze week weer even extra de nadruk op te leggen.’’

Want geld is een belangrijk onderwerp voor mbo’ers en hbo’ers, weet ook Laura Sinnema van NHL Stenden. Zij bedacht infopunt Fix Your Finance. ,,Niet alleen voor de probleemgevallen maar voor iedereen en voor alle vragen.’’ Voor veel hbo-studenten is de start van hun studie ook de start van hun eerste eigen huishouden, met alle bijbehorende financiële verplichtingen en verantwoordelijkheden.

Lees het volledige artikel van Tim Fierant op de website van de Leeuwarder Courant.