ICT-onderwijswereld komt bij elkaar op door NHL Stenden georganiseerd NIOC-congres

Afbeelding
NIOC Congres 2023, Atlas Theater

Jaarlijks komen honderden docenten bij elkaar om met elkaar te werken aan de kwaliteit en de toekomst van het informatica-onderwijs in Nederland. Dit jaar was het de beurt aan NHL Stenden om het NIOC-congres te organiseren. Het congres vond donderdag plaats in het Atlas Theater in Emmen en werd geopend door wethouder Guido Brink van de Gemeente Emmen en academiedirecteur ICT Peter Mulder.

NIOC is een platform voor ICT-docenten en streeft ernaar eens in de twee jaar een congres te organiseren over informatica-onderwijs. Kees van Loon is medebestuurslid bij de stichting en omschrijft het NIOC-congres als "een congres over ICT-onderwijs in Nederland voor en door deelnemers over alle onderwijskolommen." Dat laatste is het bijzondere: dat docenten van alle niveaus elkaar ontmoeten. Van basis- tot wetenschappelijk onderwijs en alles daartussenin.

De toekomst van het informatica-onderwijs

Het doel tijdens het NIOC-congres in het Atlas Theater in Emmen is kennisdeling en elkaar helpen met onderwijsvraagstukken. Peter Mulder, academiedirecteur ICT bij NHL Stenden: “Het thema was ‘Onstuimige vragen, creatieve oplossingen’. Laat die creativiteit maar aan ICT-docenten over met tientallen, door docenten en onderzoekers verzorgde, workshops aan zo'n 170 nieuwsgierige en betrokken collega’s.”

Met workshops op het gebied van inclusiviteit, gezamenlijke aanpak van het lerarentekort en het up-to-date houden van het onderwijs werd op het NIOC-congres nagedacht over de toekomst van het informatica-onderwijs. Daarbij was het maatschappelijke belang van informatica-onderwijs nadrukkelijk aan de orde.

Impact van technologische ontwikkelingen

Naast workshops vonden er ook allerlei lezingen plaats. Keynote speaker was Chantal Schinkels: expert op het gebied van social tech en e-commerce. In een inspirerende sessie lichtte ze de hedendaagse problematiek uit, bijvoorbeeld over de impact van technologische ontwikkelingen voor de maatschappij en hoe we om moeten gaan met technologie waarvan gedacht wordt dat ze mensen gaan vervangen. De afsluiting werd verzorgd door George Parker: kennis en ervarings-expert op het gebied van leren en innoveren.