Kustwacht neemt deel aan maritieme cyberoefening van NHL Stenden: "Om beter voorbereid te zijn"

Afbeelding
Kustwacht en Maritime IT Security

Uitvoerende en senior operationele teams van de Nederlandse Kustwacht namen onlangs deel aan een cyberoefening, georganiseerd door het lectoraat Maritime IT Security van NHL Stenden. Tijdens de oefening kregen de deelnemers te maken met een complex en zich snel ontwikkelend cyberincident, dat gevolgen had voor tal van schepen.

Het lectoraat Maritime IT Security en de Kustwacht werkten al vaker samen, tijdens een simulatietraining verzorgd door het MIWB op Terschelling. Stephen McCombie, lector Maritime IT Security: "Dit keer was het scenario gebaseerd op een combinatie van echte incidenten. De oefening heeft de Kustwacht inzicht gegeven in de bijzondere uitdagingen van een cyberaanval en waar ze in de toekomst beter op voorbereid kunnen zijn."

Bastiaan Maltha, programmamanager Maritime Security bij de Kustwacht: "We vragen ons niet af of er een maritiem cyberincident zal plaatsvinden op de Noordzee, maar wanneer. Door de oefening realiseerden we ons echter dat een maritiem cyberincident mogelijk nog complexer is dan we ons eerder hadden voorgesteld. Hoewel we goed zijn voorbereid op maritieme incidenten in het algemeen, vereisen de specifieke kenmerken van een cyberincident extra expertise en hulpmiddelen. Met de inzichten van deze oefening zijn we beter voorbereid op zo'n gebeurtenis en hebben we een duidelijker beeld van waar verdere verbeteringsinspanningen zich op moeten richten."

De oefening eindigde met een rollenspel tijdens een mediaconferentie waarin de waarnemend directeur, Edwin van der Pol, een toelichting gaf op het cyberincident en vragen beantwoordde.

Afbeelding
boot

Maritime IT Security

Het lectoraat Maritime IT Security heeft als doel om impactvol onderzoek te doen naar cyber-dreigingen voor het Maritiem Transportsysteem (MTS).