Lale Gül over vrijheid van het individu tijdens Thorbecke Lezing

Afbeelding
Lale-Gül

Dinsdag 25 oktober was bestseller auteur Lale Gül te gast op onze locatie in Leeuwarden, tijdens een Thorbecke Lezing met als thema vrijheid van het individu. De lezing werd georganiseerd door de Thorbecke Academie in samenwerking met Stichting Vrijheidscolleges. 

Tijdens de lezing ging Lale – schrijver van haar autobiografische bestseller roman ‘Ik ga leven’, over haar opvoeding in een streng Turks-Islamitisch gezin in Amsterdam – in gesprek met studenten en medewerkers over de vrijheid van het individu ten opzichte van het collectief. Een erg actueel thema. Ook werden de Four Freedoms van Roosevelt – voormalig president van de VS – besproken: freedom from fear, freedom from want, freedom of speech & expression en de freedom of worship. Vrijheden die voor iedereen ter wereld zouden moeten gelden maar die helaas nog steeds niet vanzelfsprekend zijn.  

Persoonlijk en openhartig

In een openhartig gesprek kreeg Lale veel vragen en werden persoonlijke verhalen gedeeld. Bijvoorbeeld door een geëmotioneerde student die advies vroeg hoe om te gaan met het feit dat de ouders van haar Pakistaanse vriendin hun lesbische relatie niet accepteren. “Het lijkt me een hele moeilijke situatie, maar ik denk dat je haar orthodox-religieuze ouders niet kunt veranderen. Zij zal uiteindelijk zelf de keuze moeten maken tussen haar eigen vrijheid en geluk of de conformatie aan de regels van haar ouders, cultuur en religie. En dat is een hele moeilijke weg waar professionele hulp bij kan helpen”, aldus Lale. 

Op de vraag of ze nog steeds vindt dat ze met het uitbrengen van haar boek de juiste keuze heeft gemaakt antwoordt Gül: “Dat verschilt van tijd tot tijd. Vlak na de release had ik heel veel spijt. Ik werd verstoten door mijn familie, kreeg doodsbedreigingen, werd bespuugd op straat. Toen dacht ik: is dit het allemaal waard geweest? Maar het heeft me ook heel veel gebracht. Zo wordt mijn boek uitgebracht in allerlei landen, komt er een verfilming aan, heb ik een column in het Parool en maak ik podcasts. Dus het heeft me veel opgeleverd maar ook veel afgepakt.” Wel bekend Lale dat ze door de bedreigingen en intimidatie vaker zelfcensuur toepast. “Voordat ik iets schrijf of zeg vraag ik me steeds vaker af: is het ’t waard om hier mijn mening over te geven?” 

Blijf in dialoog voor een vrijere wereld

Wat studenten zelf kunnen doen voor een vrijere wereld adviseerde Lale om je te blijven uitspreken. “Praat erover of start een initiatief zodat bijvoorbeeld vrouwenonderdrukking of homodiscriminatie niet achter gesloten deuren blijft maar zichtbaar wordt. Op die manier worden de slachtoffers gesterkt en in hun kracht gezet.” 

De aanwezige studenten waren onder de indruk van Lale haar verhaal. “De keuze voor haar individuele vrijheid heeft helaas juist ook geleid tot inperking daarvan, onder andere door de vele ernstige bedreigingen die ze ontvangt en beveiliging die ze nodig heeft. Dat is erg wrang en paradoxaal”, aldus student Jorrit. Student Jeroen vertelt: “Wat ik vooral uit dit college meeneem is dat het belangrijk is om altijd respectvol met elkaar in dialoog te blijven en zelfkritisch te zijn, ongeacht je eigen politieke kleur of religie. Durf verder te denken dan je eigen gewoontes. Alleen dan komen we verder als maatschappij.”