MSTC viert 25-jarig jubileum met symposium

Afbeelding
MSTC viert 25-jarig jubileum met symposium

Op vrijdag 9 november vierde het Maritiem Simulator Trainingscentrum (MSTC) op Terschelling haar 25-jarig bestaan. Het MSTC is gevestigd op het Maritiem Instituut Willem Barentsz. In WestCord hotel Schylge werd feestelijk stilgestaan bij het jubileum middels een symposium. Verschillende sprekers gaven aanwezigen inzicht in het gebruik van simulatoren binnen het maritiem onderwijs, maar spraken ook over de toekomstige rol van simulatie in het onderwijs en maritiem werkveld.

Het belang van simulatie
Onder de 125 aanwezigen waren onder andere bestuursleden van Stichting Simulator Training Nautisch Onderwijs, de Koninklijke Marine, het Marin en het Rotterdam Mainport Instituut, evenals de burgemeester van Terschelling Bert Wassink en commissaris van de Koning drs. A.A.M. Brok. Hij wees op het belang van het MSTC voor Friesland en Terschelling. Studenten van verschillende maritieme instituten komen hier om het echte varen te leren. Het is daarmee een unieke plek. Het simulatorcentrum is uitgerust met meerdere simulatoren, waaronder een 360 graden brug, ladingsimulator en een machinekamersimulator met een virtuele machinekamer. Zij bieden – naast goede instructeurs en studieprogramma’s – veel mogelijkheden om (toekomstige) zeevarenden te trainen.

Rol van simulatie in de toekomst
De sprekers gaven aan dat automatisering in de toekomst een nog belangrijkere rol gaat spelen in het maritieme werkveld. Om te zorgen dat het MSTC en de geavanceerde apparatuur up-to-date blijft, wordt daarom door NHL Stenden momenteel flink geïnvesteerd. Gerrit van Leunen, directeur MIWB: “We hebben vandaag niet alleen op een hele leuke manier het 25-jarig jubileum van het MSTC gevierd, maar toch ook vooral naar de toekomst gekeken. Als MSTC hebben we ambities en zien we nog veel meer mogelijkheden voor het gebruik simulatoren. Het is mooi om te zien dat dit zowel door het bestuur als de sprekers bevestigd wordt. Dat we daarin met elkaar meer willen samenwerken is vandaag door iedereen bevestigd.”

Bekijk hier de aftermovie

Meer nieuws