NHL Stenden kritisch op oproep Tweede Kamer om stop werving internationale studenten

Afbeelding
sfeer-locatie-leeuwarden-ingang-rengerslaan-10

NHL Stenden Hogeschool mist de nuance in het voornemen van de Tweede Kamer om het actief werven van studenten uit het buitenland in te perken. Het besluit sluit niet aan bij de noordelijke regio, waar internationalisering juist van cruciaal belang is. 

Het aantrekken van internationale studenten levert een actieve bijdrage aan het oplossen van de krapte op de arbeidsmarkt, volgens Erica Schaper, voorzitter College van Bestuur: “Er is veel vraag naar personeel en de huidige arbeidsmarkt zorgt ervoor dat een deel van de internationale studenten in de regio blijft en vacatures invult. Wij spelen als onderwijsinstelling een grote rol in deze regio.”  

NHL Stenden erkent dat er landelijk problemen zijn op het gebied van huisvesting, maar ervaart deze problematiek in mindere mate. Schaper: “Problemen met een overvloed aan internationale studenten en een gebrek aan huisvesting spelen minder in onze regio. Integendeel, internationale samenwerkingen en buitenlandse studenten spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de vitale regio. Bovendien dragen internationale studenten bij aan de interculturele ervaring en ontwikkeling van nationale studenten."