NHL Stenden Toerisme studenten winnen wereldwijde battle Verenigde Naties

Afbeelding
Voorbeeld campagne

Studenten van NHL Stenden Hogeschool zijn uitgeroepen tot winnaar van de UNWTO students league van de Verenigde Naties (VN). De studenten van de opleiding Tourism Management ontwikkelden een duurzaam toerisme plan voor het Unesco voormalige koloniën van weldadigheid dorp Veenhuizen, waar arme gezinnen, bedelaars en zwervers naar toe werden gebracht om te werken en te leven. De hoofdprijs werd afgelopen donderdag 30 september uitgereikt door Zurab Pololikashvili, Secretaris Generaal, van de VN. 65 hogescholen en universiteiten uit de hele wereld deden mee aan de opdracht om een toeristisch plan te bedenken voor een rurale bestemming. Het NHL Stenden team, bestaande uit vijf derdejaars studenten van de opleiding Tourism Management, was als enige team uit Europa geselecteerd voor de finale.  

Anoeska Top, student Tourism Management en teamcaptain: “Wat een geweldige ervaring. Ik heb niet alleen veel geleerd over Veenhuizen en de maatschappelijke impact van toerisme, maar deze wereldwijde erkenning door dé VN is wel echt de kers op onze taart.” 

Veenhuizen: verantwoord toerisme 

De toerisme studenten hebben een campagne ontwikkeld voor het vergroten van de bekendheid van Veenhuizen, dat sinds juli 2021 op de UNESCO werelderfgoed lijst staat. In het plan staat centraal hoe Veenhuizen als rurale en toeristische bestemming kan worden ingezet om de levenskwaliteit van de lokale bevolking te verhogen. Deze aanpak draagt ​​bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Door te investeren in een community met een duurzame en lokale voedselproductie en deze te laten verkopen door lokale restaurants en winkels, wordt de verantwoorde consumptie van voedsel aangemoedigd en vergroot. Op deze manier wordt Veenhuizen een veerkrachtige toeristische bestemming die bewuste en duurzame toeristen aantrekt.  

Inspelen op 1 miljoen afstammelingen  

Daarnaast hebben de studenten een storyline bedacht waar unieke verhalen van (voormalige) bewoners aan de hand van interactieve en digitale media worden verteld. Hierin wordt ook aandacht besteed aan het feit dat ongeveer een miljoen Nederlanders afstammen van de 100.000 ‘paupers’, die in de Koloniën van Weldadigheid zijn geplaatst voor een zogenaamde heropvoeding. De campagne helpt zodoende om Nederlanders bewust te maken van deze geschiedenis.