Project Digi+ winnaar Europees Talenlabel 2021

Afbeelding
Prijswinnaars Europees Talenlabel NHL Stenden Hogeschool

NHL Stenden Hogeschool is uitgeroepen tot winnaar van het Europees Talenlabel 2021. De hogeschool wint de prijs van €5.000 voor de tweetalige digitale leermethode Digi+. De onderzoekers van het lectoraat Meertaligheid en Geletterheid ontwikkelden Digi+ samen met het Institut für Niederländische Philologie van de WWU Münster. De innovatieve methode richt zich op de bevordering van tweetaligheid in de Nederlands-Duitse grensregio. Digi+ sleepte ook de publieksprijs in de wacht.

De winnaar werd bekendgemaakt op het Congres Levende Talen, dat voor het tweede jaar op rij online plaatsvond. De prijs, een initiatief van de Europese Commissie, beloont innovatieve taalprojecten en moet een impuls geven aan meertaligheid binnen de EU. In Nederland wordt de wedstrijd georganiseerd door Nuffic, de organisatie voor internationalisering in onderwijs.
Associate lector en projectleider Mirjam Günther van het lectoraat Meertaligheid en Geletterdheid van NHL Stenden, is blij verrast en noemt de prijs ‘een enorme eer’.

Mirjam: “Buurtaalonderwijs is niet altijd even hip. We leven hier in Emmen in een grensgebied, maar toch is de taalvaardigheid over en weer niet optimaal. Met Digi+ maken we leerlingen in het basisonderwijs op speelse wijze bekend met wat eigenlijk heel dichtbij is.” 

Uitnodigend en afwisselend

Het thema van het Talenlabel dit jaar was ‘Allemaal DigiTAAL’, vanwege de toegenomen aandacht voor online leren. In het juryrapport wordt Digi+ geprezen vanwege de ‘zeer rijke, mooi vormgegeven multimodale leeromgeving’, waarin leerlingen op ‘uitnodigende en afwisselende wijze’ leren over een buurtaal, buurcultuur en zaakvakthema’s. “Bovendien bevordert Digi+ de digitale geletterdheid van leerlingen”, aldus de jury.
Het lesmateriaal van Digi+ is te lezen én te beluisteren. Twee virtuele figuurtjes, de Nederlandse Lieke en de Duitse Max, begeleiden leerlingen tijdens het werken aan opdrachten zoals woordzoekers, memoryspelletjes en experimenten. Tevens faciliteert het platform samenwerking en uitwisseling tussen leerlingen in beide landen. Het materiaal is afgestemd op beide nationale curricula en kan lesboek-vervangend worden ingezet. De ontwikkeling van Digi+ werd financieel mede mogelijk gemaakt m.b.v. een Interreg-subsidie van EDR/Arbeidsmarkt Noord. Wil je meer weten over Digi+, kijk dan op de website.

Tweede en derde prijs

De tweede prijs (€2.000) gaat ook naar NHL Stenden Hogeschool voor de Virtual Language app van Mercator, ter bevordering van gelijke kansen voor meertalige leerlingen op de basisschool. PraktiTrans van Wachstumsregion Ems-Achse won de derde prijs (€1.000). PraktiTrans is een divers online aanbod om mensen van alle leeftijden te laten kennismaken met de taal en cultuur van het buurland.

Over het Europees Talenlabel 

De Europese Commissie bevordert meertaligheid onder Europeanen. In het ideale geval beheerst iedere Europese burger, naast de moedertaal, twee andere EU-talen. Vanuit deze gedachtegang is het Europees Talenlabel ontstaan; een Europese prijs ter aanmoediging van innovatieve taalprojecten. Hij wordt jaarlijks in elk deelnemend land uitgereikt. De prijs beloont nieuwe technieken in vreemdetalenonderwijs, het verspreiden van kennis en ‘good practices’. Meer informatie is te vinden via www.europeestalenlabel.nl.