Promotie Chongnan Ye eerste uit hybride onderzoeksgroep HyBRit en Universiteit van het Noorden

Afbeelding
Chongnanye

Onderzoeker Chongnan Ye promoveerde op dinsdag 17 mei op onderzoek naar nieuwe veelzijdige polymeren. Ye ontwikkelde een bibliotheek van duurzame dynamische polymeernetwerken, ontwikkeld voor geavanceerde toepassingen. Hij promoveert binnen de hybride onderzoeksgroep HyBRit (Hybrid research group Biopolymer and Recycling Innovations), een unieke samenwerking in Nederland op Campus Emmen tussen NHL Stenden en de Rijksuniversiteit Groningen. De samenwerking komt voort uit samenwerkingsverband Universiteit van het Noorden.

Krachtenbundeling

Campus Emmen, waar HyBRit onderdeel van is, is een van de eerste concrete uitwerkingen van onze Kennisagenda. Hier bundelen we onze krachten: professionals, studenten (mbo, hbo én wo), start-ups, bestaande bedrijven, overheid en instellingen werken samen aan het ontwikkelen en toepassen van (nieuwe) kennis, innovatie en bedrijvigheid. De hybride onderzoeksgroep HyBRit zet zich er in voor de vergroening van de chemie.

Over de promotie

Synthetische polymeren zijn een van de belangrijkste uitvindingen van de mensheid. Ze zijn onder te verdelen in twee basiscategorieën: thermoplasten en thermoharders. Thermoplasten zijn lineaire polymeerketens met het vermogen om bij hoge temperaturen opnieuw te worden verwerkt. Thermohardende polymeren daarentegen zijn opgebouwd uit chemisch verknoopte netwerken. Vanwege hun verschillende topologische structuur presteren thermoharders voor wat betreft de vormstabiliteit en kruipweerstand gewoonlijk beter dan thermoplasten, maar zijn minder goed opnieuw te verwerken en te recyclen.

De ontwikkeling van covalente combinatorische chemie heeft geresulteerd in vitrimeren, een groep van dynamische polymeernetwerken, die voor het eerst zijn geïntroduceerd door Leibler et al. in 2011. Als een klasse van nieuwe covalente associatieve netwerken (CAN's) bieden vitrimeren een oplossing om het beste van beide werelden te combineren. Door een geschikte transveresteringskatalysator toe te voegen aan op polyester gebaseerde epoxyharsnetwerken, ontstaat in de permanente netwerken een geleidelijke viscositeitsafname bij verwarmen, vergelijkbaar met glasachtig silica. Daarom is de term "vitrimeer" bedacht.

In het afgelopen decennium hebben vitrimeren veel aandacht getrokken vanwege hun recyclebaarheid, maar dit zou niet alleen beperkt moeten blijven tot het recyclen van thermoharders in traditionele kunststoftoepassingen, zoals verpakking, gieten en constructie. Daarom heeft Chongnan Ye een bibliotheek van deze duurzame dynamische polymeernetwerken ontwikkeld voor geavanceerde toepassingen.

Meer over de promotie

Universiteit van het Noorden

Met het netwerk van UvhN bundelen we onze topkennis voor de ontwikkeling van het Noorden. Dat doen we door academisch en praktijkgericht onderwijs en onderzoek met elkaar te verbinden op thema’s als circulaire economie en duurzame energie. Door onze kennis te delen en gezamenlijk te innoveren, creëren we kennisclusters met nieuwe en direct toepasbare topkennis die van impact zijn op Noord-Nederland en daarbuiten. Ook zorgen deze kennisclusters voor het behoud en aantrekken van talent in de regio. Zo investeren we met UvhN in een vitale Noordelijke regio.