Samen het verschil maken

Afbeelding
Mathijs Rutten, directeur Facility Management

Samen het verschil maken. Dat is de ambitie van Directeur Facility Management NHL Stenden Mathijs Rutten. “Door oog te hebben voor elkaar, de omgeving en de tijd waarin we leven, willen we samen met onze 24.000 studenten deel uitmaken van oplossingen voor maatschappelijke problemen, zoals de opwarming van de aarde. Door op een onvergetelijke manier en in een inspirerende omgeving samen te werken.” Deze omgeving creëert NHL Stenden met 2.200 medewerkers op en rond twaalf vestigingen in binnen- en buitenland. “Mijn wens is dat studenten hier met hun diploma op zak het gebouw uitlopen en trots zijn op alle mooie dingen die ze met medestudenten en het bedrijfsleven hebben bedacht, ontwikkeld of bereikt. En deze ervaring meenemen naar de volgende stap in hun loopbaan.”

Het is al lang geen trend meer binnen NHL Stenden, maar de norm. “Duurzame
keuzes maken in de dagelijkse praktijk: wij vinden dit noodzakelijk en zien onze
eigen medewerkers en studenten hierin als drijvende kracht”, aldus Rutten. “Nadenken bij alles wat je doet: daar begint het mee. Wat betekent dit voor mijn omgeving, school en stad? Wat betekent het voor toekomstige generaties? Hoe kunnen we richting geven aan een duurzamere toekomst? Binnen onze onderwijsinstelling hebben we de ‘Green Wave’. Dat is een beweging van studenten en medewerkers. Zij geven vorm aan diverse duurzaamheidsacties. Van praktische tips over het aanschaffen van een duurzame kerstboom tot een coronawaste challenge die oproept samen mondkapjes van de straat op te ruimen”, aldus de directeur. “In de Green Office vindt de beweging vervolgens een fysieke plek om projecten zichtbaar te maken”, zo vervolgt Rutten. “De zogenoemde Sustainable Development Goals (SDG’s), de opvolgers van de millenniumdoelen, vormen de leidraad bij die projecten. Wij faciliteren en geven ondersteuning. Zo kunnen studenten een workshopserie volgen over wat SDG’s nu precies inhouden en vooral: wat je hier zelf in je dagelijkse leven aan kunt bijdragen.”

Niet zomaar een hotel

Ook in het Notiz Hotel, het ‘leerhotel’ van NHL Stenden, worden elke dag opnieuw beslissingen genomen op basis van kwaliteit, duurzaamheid, innovatie en cultuur. Dat zijn vier van de vijf basisprincipes van het Dutch Cuisine concept die bijdragen aan een beter milieu en toekomstbestendig klimaat. “We spreken liever niet van een ‘leerhotel’”, legt Rutten uit. Want, benadrukt hij, dit is niet zómaar een hotel: “Dit 4 sterren-hotel, dat gerund wordt door onze Hotel Management School-studenten, behaalt sinds 2010 al de Green Key Gold certificering; het hoogst haalbare internationale keurmerk voor duurzame bedrijven.” Onder het motto “We notice you” kan de gast hier dus onbezorgd genieten in een duurzame omgeving waar de juiste keuzes zijn gemaakt. Rutten: “Dat is uiteraard een doorlopend proces. De studenten bedenken voortdurend nieuwe oplossingen. 

Lees het volledige artikel in het december-magazine van Ondernemend Friesland hier.