Spannende FIRST® LEGO® League regiofinale bij NHL Stenden

Op zaterdag 9 april werd op NHL Stenden Hogeschool, in samenwerking met CSG Liudger Drachten en ROC Friese Poort, de regiofinale van de FIRST® LEGO® League gehouden. Op deze dag worden basis- en middelbare scholieren uitgedaagd een innovatieve oplossing te bedenken rondom een jaarlijks wisselend thema. Het was de eerste editie die sinds het begin van de coronacrisis weer fysiek georganiseerd kon worden en draaide daardoor weer als vanouds. ‘’Het was fantastisch om scholen weer te kunnen ontvangen op de hogeschool. Alle deelnemers en coaches waren erg enthousiast, we zagen veel blije gezichten en het gonsde van de energie’’, aldus Mirjam Hermanides, projectleider FIRST® LEGO® League.

Cargo Connect

Er wordt ieder jaar met een ander thema gewerkt. Dit jaar was het Cargo Connect. Aan de leerlingen de taak om met een innovatieve oplossing te komen voor een probleem rondom transport, distributie en wereldhandel. ‘’Het was best eng om de presentatie te doen dus ik was blij dat ik daarna de wedstrijd kon doen met onze robot’’, aldus één van de leerlingen. Naast het denkwerk, werd ook hard gestreden in de zogenaamde arena. Zelf gebouwde én geprogrammeerde robots moesten op de wedstrijdtafel zoveel mogelijk punten verzamelen door bepaalde missies correct uit te voeren. Aan het einde van de dag bleek Team Cargo Connect van CSG Comenius Mariënburg de absolute winnaar en wint daarmee een ticket voor de Beneluxfinale in Rotterdam.

Ervaring rijker

Naast het wedstrijdelement, konden leerlingen en alle bezoekers ervaren wat ze allemaal met techniek kunnen doen. Zo liet het Innovation Lab van NHL Stenden iedereen kennis maken met diverse robots zoals OZObots, Spherobolt en Mergecube. ‘’Met de FIRST® LEGO® League willen we kinderen enthousiast maken voor het technische onderwijs en de technische beroepen. Door deze regiofinale zijn de kinderen een ervaring rijker op het gebied van techniek’’.