Student NHL Stenden met fier winnaar LC Awards 2021

Afbeelding
Student NHL Stenden met fier winnaar LC Awards 2021

Jan Douwe de Jong, masterstudent Maritiem Instituut Willem Barentsz bedacht een manier om beter en veiliger met elkaar te communiceren op grote vrachtschepen. Op woensdag 8 juni vond in de Harmonie de finale van de LC Awards 2021 plaats. Een event waarbij studenten van een aantal Friese scholen hun scriptie verdedigden. Eén van de prijswinnaars is Jan Douwe de Jong, masterstudent MIWB die met zijn onderzoek naar het verbeteren van communicatie aan boord de prijs in de categorie master in de wacht sleept. ‘’Hatsakidee! Wat een verrassing zeg! Toen ik op mijn telefoon keek, dacht ik dat het nog wat felicitaties waren voor mijn verjaardag maar ik bleek gewonnen te hebben’’, aldus Jan Douwe, die op het moment suprême nog aan boord zit voor de kust van Singapore. Hij deed zijn pitch via een vooraf opgenomen video.

Communicatie cruciaal voor veiligheid

Jan Douwe werkt als eerste stuurman bij Jumbo Shipping, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het transport van zware ladingen en het laden en lossen van grote objecten. Hier zijn veel mensen bij betrokken die allemaal op elkaar ingespeeld moeten zijn. Jan Douwe onderzocht hoe de communicatie tijdens de hijsoperaties verbeterd kon worden. Hij kwam tot de conclusie dat visuele communicatie een zeer waardevolle aanvulling is op de communicatie per portofoon, waarbij men niet tegelijk kan praten en luisteren. De visuele communicatie zorgt voor een mindere belasting van de verbale radiocommunicatie en heeft een positieve invloed op het aantal communicatiefouten. Zo draagt de visuele communicatie bij aan een veiligere hijsoperatie.

"We hebben voor het project van Jan Douwe de Jong gekozen omdat zijn onderzoek zowel innovatief als praktisch toepasbaar is. Communicatie kan cruciaal zijn voor de veiligheid, zeker als het gaat om de grote schepen en installaties waar hij mee te maken heeft. Precisie en goede afstemming zijn cruciaal. Zijn oplossing is bovendien grensoverschrijdend en universeel. Een Fries idee dat brede implementatie verdient’’, aldus Sander Warmerdam, hoofdredacteur Leeuwarder Courant.

Toekomstperspectief

En die brede implementatie komt eraan. Jan Douwe heeft met zijn onderzoek al reacties ontvangen van diverse mensen en bedrijven, ook vanuit de maritieme wereld. ‘’Deze reacties en het winnen van de LC Award, zorgen ervoor dat mijn drive om de innovatie te implementeren aan boord, nog sterker is geworden. Natuurlijk hangt hier een investering aan vast, maar zoals het innovatieproject al aangeeft, is de te behalen winst groot. Namelijk het verbeteren en veiliger maken van de communicatie tijdens onze hijsoperaties.’’.

Meer nieuws