Studenten Bedrijfskunde pitchen innovatieve ideeën aan Dragons Den

Afbeelding
Studenten presenteren hun idee aan dragon's den jury

Een alternatief voor de traditionele terrasheater bij horecagelegenheden, won vrijdag 12 april als beste idee bij de Dragon’s Den in de Kanselarij. Studenten Bedrijfskunde mochten daar hun innovatieve prototypes toelichten aan een vakkundige jury met onder andere bedrijven als Brandmerck, Friesland Campina en Lidl Nederland. De studenten werkten de afgelopen maanden aan het ontwikkelen van een verbetering of innovatie op het gebied van maatschappelijke, economische en ecologische vraagstukken.

Maar liefst 60 studenten Bedrijfskunde namen deel aan de Dragons’ Den en pitchten hun innovaties aan de jury, zoals een armbandje tegen paniekaanvallen, een slimme koelkast en schoonmaakmiddelen van organisch afval. De studenten die met hun fictieve bedrijf Ecoflame, een duurzame vorm van terrasverwarming bij horecagelegenheden wil aanbieden, wonnen de Dragon’s Den.

Verbod terrasverwarmers

In de stad Groningen zijn de traditionele terrasverwarmers sinds dit jaar verboden, omdat deze niet passen bij de ambitie om in 2035 een CO2-neutrale stad te zijn. Waarschijnlijk zullen andere gemeenten dit voorbeeld volgen. De studenten bedachten daarom een verwarmingssysteem dat  gebruik maakt van de warmte uit de keuken van het desbetreffende restaurant. De studenten: “Ons product bestaat uit een alluminium constructie die door middel van buizen water opwarmt in de keuken. Dit warme water gaat vervolgens door het restaurant naar het horeca terras waar het onder de grond gaat. Onder de grond gaat het naar alle tafels waar de gasten zitten.” 
Dit idee zorgt voor een directe besparing op de CO2 uitstoot en de energierekening van het horecabedrijf. Daarbij kunnen gasten alsnog genieten van een fijn verwarmd terras.

Design Based Education

Docent en ateliercoach Siebe de Jager: “Ik ben erg enthousiast over het mooie idee en de goede uitwerking. De studenten hebben op een krachtige en overtuigende manier gepresenteerd aan de dragons. Alle vier de dragons waren onder de indruk van het idee en waren unaniem bereid om in te stappen op basis van het prototype en het bij behorende businessmodel. Als ateliercoach heb ik de studenten bezig gezien in de design journey en hoe het product zich steeds verder ontwikkelde. Het toepassen van Design Based Education, waarbij studenten vraagstukken uit de praktijk behandelen, is een grote meerwaarde voor de kennisontwikkeling van de student en nieuwe invalshoeken voor de praktijk."

Meer weten over de opleiding Bedrijfskunde?

Zoek jij een opleiding waarmee je bedrijven helpt groeien? Wil je ook met jouw frisse ideeën organisaties verder brengen? Bij NHL Stenden Hogeschool vind je de opleiding Bedrijfskunde die bij jou past.