Onderzoek in zorginstellingen
De komende weken gaan twintig Tessa’s naar cliënten van de organisaties Patyna en Noorderbreedte. Voor het onderzoek wordt er acht weken lang gekeken of de robots cliënten kunnen helpen met het behalen van vooraf ingestelde doelen, die door de cliënten zelf zijn gekozen. Kan een herinnering van Tessa er bijvoorbeeld voor zorgen dat iemand zijn of haar medicatie zelfstandig in blijft nemen? Bij vragen over de robot kunnen mantelzorgers en andere naasten bij de verpleegkundestudenten terecht.
Script
De studenten hebben de afgelopen periode verschillende scripts gemaakt voor de spraakherinneringen van de zorgrobot. Welke aanspreekvorm het beste aansluit bij de cliënt wordt samen met de mantelzorger of zorgverlener gekozen. Laura Vuijk, onderzoeker bij het lectoraat iHuman: “De ene cliënt krijgt een heldere en korte boodschap zoals ‘Over een uur is er bezoek’ terwijl een andere cliënt wordt aangesproken met ‘Goedemorgen, het bezoek is er over een uur.’ We kijken met het onderzoek dus niet alleen of Tessa helpt met het behalen van doelstellingen. We kijken ook welke aanspreekvorm het beste werkt”.
De robot van Tinybots is gekoppeld aan elektronisch cliëntendossier Mijn Lable Care. Daar staat bijvoorbeeld op welke tijdstippen een cliënt medicijnen in moet nemen. De mantelzorger kan in Mijn Lable Care instellen dat ook Tessa deze herinneringen heeft. De zorgverlener of mantelzorger kan deze herinnering vervolgens ook makkelijk instellen voor de zorgrobot.
Thema’s
Het onderzoek naar het gebruik van Tessa is verdeeld in vier thema’s: medicatie, eten/drinken, actualiteiten en activiteiten. Gedurende acht weken kijken de studenten van NHL Stenden aan de hand van een vragenlijst of de doelstellingen van de cliënten zijn gehaald. Daarna gaan ze samen met het lectoraat iHuman kijken of de Tessa’s ook een blijvende rol kunnen spelen.