Studenten maken 100 gratis maaltijden voor dak- en thuislozen

Hutspot met spekjes en boerenkool met worst, dat schafte de pot dinsdag 11 januari bij de dagopvanglocaties in Leeuwarden. Onze studenten kookten maaltijden op locatie voor dak- en thuislozen.

Afbeelding
Studenten-maken-100-gratis-maaltijden-voor-dak--en-thuislozen

"We willen iets extra's terugdoen voor deze mensen, een warme maaltijd in deze koude tijd", vertelt student Savannah Kelderhuis. Savannah volgt de minor Verslavingskunde.

Met behulp van supermark Els Boek en het inzamelen van geld onder studenten werd de actie gefinancierd. "Ik ben heel trots op hen", zegt docent Marcel Kik. De studenten hebben tijdens de minor een door Yvonne Veenstra van VNN verzorgde praktijkdag op de fiets gedaan waarbij ze een langs allerlei opvanglocaties fietsten. "Dat heeft zoveel indruk gemaakt dat ze dit initiatief nemen."

Volgens Kik is een belangrijke les voor studenten, dat ze zich bewust zijn van vooroordelen. Die kunnen je aardig in de weg zitten als hulpverlener.

"Neem bijvoorbeeld het idee; eens verslaafd, altijd verslaafd. Is dat wel zo? En moet iemand dat zijn hele leven meedragen? Of kun je kijken naar de mens achter het gedrag? Dus als je meer gaat  begrijpen van de context waarin iemand tot een bepaalde situatie is gekomen, kun je ook veel beter iemand helpen."

Omroep Fryslân en Omroep Leo namen een kijkje op locatie. Bekijk de video hier.