Studentendenktank NHL Stenden is bron voor slimme corona-tips

Afbeelding
Teams online onderwijs

Op 19 mei deed minister-president Mark Rutte tijdens de landelijke persconferentie een oproep aan alle jongeren in Nederland om creatieve ideeën te opperen om de coronacrisis door te komen. Een oproep waar door NHL Stenden-studenten van de opleiding Integrale Veiligheidskunde (IVK) massaal gehoor aan werd gegeven. Vanuit een studentendenktank gingen ze aan de slag met diverse projecten. Van een advies voor de Leeuwarder horeca tot een schets voor een coronaproof editie van de KEI-week in Groningen.

Een frisse blik op zaken: het is exact waar ondernemers, overheden en beleidsmakers op dit moment behoefte aan hebben. Vandaar dat Integrale Veiligheidskunde-docenten Heleen Wagemans, Fred Vorenkamp, Anna Bartelds en Willem Bantema in sneltempo een heuse studentendenktank formeerden, met daarin de creatieve geesten uit alle jaren van de opleiding. “De kracht van onze studentendenktank is dat we eerste-, tweede-, derde- en vierdejaars studenten aan elkaar koppelen”, vertelt Heleen. “Daarmee creëren we groepjes die met de nodige ervaring én een frisse blik naar aangeleverde casussen uit het werkveld kunnen kijken. Van vraagstukken over hoe communiceer je als Veiligheidsregio met jongeren tot hoe moet het busvervoer eruit zien wanneer de scholen na de zomervakantie voorzichtig hun deuren weer openen.”

Een probleem dat iedereen raakt

In het project met de toepasselijke naam 'Sardientjesbus' gingen IVK-studenten de uitdaging aan om een advies te schrijven voor het openbaar vervoer. Ook derdejaars IVK-studente Nienke Schuddeboom boog zich over dit vraagstuk. “Hoe zorg je er voor dat je in de bus voldoende afstand kunt houden: dat is de grote vraag. Samen met vier andere IVK-studenten heb ik een advies opgesteld voor Arriva over het busvervoer naar onze hogeschool. Wij hopen Arriva te kunnen wijzen op zaken die ze misschien zelf niet zo een, twee, drie bedenken. Ik vind het ontzettend gaaf om mee te mogen denken over een probleem dat ons straks allemaal raakt.”

“Ik vind het ontzettend gaaf om mee te mogen denken over een probleem dat ons allemaal raakt. -Nienke Schuddeboom, IVK-studente

Hetzelfde enthousiasme spat er af bij tweedejaars IVK-student Dave de Boer, die in opdracht van de gemeente Groningen aan de slag ging met het plan voor een coronaproof editie van de KEI-week. “In plaats van een kroegentocht bedachten we het plan om studenten kennis te laten maken met de Groninger horeca via terrassen op grote pleinen in de stad. Door op iedere tafel een tablet te leggen, kun je online je drankje bestellen. Zo kun je toch kennis met elkaar maken in de buitenlucht. Zo hebben we nog meer creatieve oplossingen bedacht en die gepresenteerd aan de gemeente. Die bleek erg geïnteresseerd. Het zou tof zijn wanneer ons terrassensysteem in september wordt gebruikt tijdens de aangepaste KEI-week. Dan hebben we echt eer van ons werk!”

Krenten in de pap delen

De kans dat Dave’s ideeën ook daadwerkelijk toegepast worden, is best groot, vertelt Quin Genee, Beleidsadviseur Stadstoezicht Gemeente Groningen. Als opdrachtgever is Genee namelijk erg positief over de adviezen die de studentengroepje presenteerden voor de KEI-week. “Ik vond vooral de onderliggende theorieën achter bepaalde keuzes heel erg interessant. Wij gaan deze ideeën natuurlijk allereerst delen met de organisatie van de KEI-week en ik denk dat ook andere initiatiefnemers die de komende tijd bijzondere activiteiten willen organiseren hier hun voordeel mee kunnen doen. Zo'n studentendenktank is mij uitstekend bevallen. Dit smaakt zeker naar meer.”

Zo'n studentendenktank is mij uitstekend bevallen. Dit smaakt zeker naar meer. -Quin Genee, Beleidsadviseur Stadstoezicht Gemeente Groningen

Met name de creativiteit van de studenten viel de opdrachtgevers op. “Soms zitten er tips tussen waar we zelf nog niet aan hadden gedacht”, merkte ook Hugo Tempelman. Als Specialist operationele voorbereiding bij Veiligheidsregio Flevoland werkt hij tijdelijk voor het Landelijk Operationeel Team Corona (LOT-C) als moderator scenario’s. “Als hulpverleners staan wij meteen in de actiemodus, we willen het liefst zo snel mogelijk handelen. Maar in het geval van corona is het essentieel om voor iedere maatregel te onderzoeken wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn. De studentadviezen gebruiken we om onze eigen scenario’s bij te vijlen. Deze krenten uit de pap delen we bovendien in het landelijk crisis management systeem. Alle veiligheidsregio's en ook onze partnerorganisaties kunnen hier informatie vinden.”

Kijkje door een andere bril

Het delen van nuttige studentadviezen is ook wat Sytske Balt, communicatieadviseur bij Veiligheidsregio Fryslân, inmiddels heeft gedaan. “Bovendien biedt het inzetten van studenten een mooi kijkje in de leefwereld van deze doelgroep”, vult ze aan. “Jongeren zijn voor de crisisorganisatie van Veiligheidsregio Fryslân een heel belangrijke doelgroep. Omdat de crisis een enorme impact op jongeren heeft. In de media gaat het meestal over andere groepen mensen die worden geraakt door corona, maar ook voor jongeren is het zwaar. Hoe zorg je dat zij gemotiveerd blijven om zich aan te passen, ook tijdens de zomer? Dat was de vraag waar studenten van de IVK-denktank zich over hebben gebogen. Ze kwamen met interessante tips en ideeën. Fantastische input om onze communicatie deze zomer te finetunen.”

Vier van de studenten die Veiligheidsregio Fryslân van een concreet communicatieadvies voorzagen, waren Amber van der Meer, Rianne van der Molen, Tamara Vrieswijk en Klaas-Jan Mollema. “Heel veel jongeren volgen influencers via social mediakanalen. Vandaar dat we ons hebben verdiept in influencersgedrag. Hoe kun je deze rolmodellen inzetten om het goede voorbeeld te geven, zodat jongeren zich aan de coronamaatregelen houden? We hebben een gedragsanalyse uitgevoerd en zijn dieper in de theorie gedoken. Het leuke aan dit onderwerp is, is dat je er nog heel weinig over vindt. We waren dus een soort van pioniers. Wij hopen met ons advies zelf ook influencer te zijn voor Veiligheidsregio Fryslân.”

We delen de krenten uit de pap met alle veiligheidsregio’s in Nederland. - Hugo Tempelman, Specialist operationele voorbereiding bij het LOT-C

Hoe belangrijk het is om jongeren te betrekken bij het maken van plannen, weet Jens de Boer als geen ander. Als kersvers afgestudeerde IVK-alumnus werkt hij sinds vorig jaar als Operationeel beheerder Veiligheid / Hygiënemanager bij MartiniPlaza in Groningen. “Samen met zeven studenten heb ik nagedacht over de uitdagingen binnen de anderhalvemetersamenleving voor het organiseren van evenementen”, vertelt hij. “Het is niet zo dat ze een plattegrond hebben geleverd met daarin de verplichte looproutes. Ze verzamelden informatie en kwamen met ideeën en inzichten die wij vervolgens weer kunnen toepassen. Denk aan psychologische theorieën over menselijk gedrag, die ze gecombineerd hebben met wat we al weten over crowd management. Juist die frisse blik is het grote voordeel van deze denktank.”

Missie geslaagd

Ook studenten zelf doen direct hun voordeel met hun deelname aan de studentendenktank. Zo speelde tweedejaars studente Marleen van der Mei zich in de kijker bij het LOT-C met haar advies over mogelijke scenario’s voor de kroegen in Leeuwarden. “Samen met Peter Luimstra, Rianne van der Molen en Jente Twisk heb ik vier scenario’s ontwikkeld. Op basis van ieder scenario schetsen we mogelijke gebeurtenissen en geven we tips aan horecaondernemers. Denk aan een aangepast deurbeleid, van te voren reserveren of de keuze om geen sterke drank te schenken om zo te voorkomen dat dronken gasten zich niet aan de maatregelen houden. Als ik met deze tips ook maar een heel klein beetje mijn steentje bij kan dragen aan meer sociaal contact tijdens de coronacrisis, dan is mijn missie geslaagd.”

Ik ben onder de indruk van de kwaliteit die we in huis hebben. - Anna Bartelds, IVK-docente

Missie geslaagd is ook de conclusie van IVK-docenten Heleen Wagemans en Anna Bartelds. “Onze studenten hebben opdrachtgevers weten te verrassen met hun grondige analyses, gekoppeld aan een concreet risicocommunicatieproduct”, knikt Anna Bartelds. “Ik ben zelf ook onder de indruk van de kwaliteit die we als opleiding in huis hebben. Zo'n denktank kan wat mij betreft wel veel vaker ingezet worden.” Een mening die collega Heleen Wagemans deelt. “We krijgen veel vaker hulpvragen vanuit het werkveld, waar we eigenlijk meteen op zouden moeten kunnen reageren. Een denktank is een fantastische manier om dit soort actuele vragen op te pakken. Bovendien is het voor onze studenten de perfecte kans om alvast hun visitekaartje achter te laten in het werkveld. Een win-win-situatie dus!”

Meer nieuws