Arnoud Engelfriet, specialist in ICT-recht aan de Vrije Universiteit, benadrukte dat AI geen menselijke eigenschappen heeft en alleen werkt met ingevoerde data. De conferentie, gericht op studies voor het publieke domein, onderzocht de impact van AI, met de aanstaande Europese AI Act als achtergrond. Deze wetgeving legt ethische en juridische kaders vast voor het gebruik van AI om recht te doen aan wereldwijde zorgen.
Hoe maken we de juiste keuzen bij de toepassing van AI. Er zijn geen makkelijke antwoorden. We zullen recht en ethiek moeten verbinden aan het gebruik ervan.
Arnoud Engelfriet – specialist ICT-recht aan de Vrije Universiteit
Thorbecke Academie in de frontlinie van AI en politieonderzoek
Richard Delger, directeur van de Thorbecke Academie, benadrukte het belang van AI in een welkomstwoord, waarbij hij een video gebruikte die vloeiend meerdere talen sprak met behulp van AI. Hij wees echter ook op de donkere kant van AI, met cybercriminaliteit en desinformatie als serieuze bedreigingen die niet genegeerd kunnen worden. Hij behandelde belangrijke kwesties zoals samenwerking met de politie in Nedersaksen, AI-toepassingen in politieonderzoek en discussies over de rol van AI in de samenleving.
De Thorbecke Academie werkt internationaal aan het versterken van de banden met de politie in de deelstaat Nedersaksen, omdat georganiseerde criminaliteit niet stopt bij landsgrenzen. Jens Burrichter, liaison-officer vanuit Nedersaksen, benadrukte de noodzaak van samenwerking in de strijd tegen internationale criminaliteit, vaak gerelateerd aan drugs. Hij sluit samenwerking met de academie op het gebied van kennis over cybercrime niet uit. In het politieonderzoek van Robert Telle en zijn team bleek een AI-toepassing cruciaal te zijn.