Van massa naar betekenis: 5 toerismetrends die je niet mag missen

De tickets vliegen weer als warme broodjes over de toonbank en aanbieders maken zich op voor een drukker-dan-druk seizoen: de toerismebranche is back in business. Dat de sector niet heeft stilgezeten werd wel duidelijk tijdens de drukbezochte Internationale Tourismusbörse (ITB) in Berlijn. Onze Leisure and Tourism-docent Christiaan van der Ham bivakkeerde vijf dagen lang bij onze Duitse buren en deelt wat hem opviel. Vers van de pers: dít zijn de 5 grootste toerismetrends. 

1. Van massa naar betekenis: het verlangen naar authentieke ervaringen 

“Waar de consument eerst massaal dezelfde dertien-in-een-dozijn pakketreis bij de goedkoopste aanbieder boekte, is deze nu op zoek naar een unieke en authentieke beleving. De periode van stilstand heeft bij zowel de branche als de reiziger gezorgd voor bezinning. Wat vinden we nu écht belangrijk? Voor veel toeristen is dat herinneringen maken; een beleving of een ervaring die verder gaat dan de hotspots bezoeken en een foto op social media posten. We willen daar zijn waar de lokale bevolking leeft en koffiedrinken in onontdekte tentjes. En die ervaring strekt verder dan alleen de accommodatie. Het wordt als aanbieder dus steeds belangrijker om samenwerkingen aan te gaan met partners uit de regio en samen de ultieme, authentieke beleving te creëren.  

2. Van uitzonderlijk naar common practice: het belang van duurzaam reizen

Duurzaamheid is en blijft een belangrijk speerpunt bij touroperators, vliegmaatschappijen en accommodaties. We zijn naarstig op zoek naar andere manieren van reizen die aansluiten op ons verlangen naar een betere en duurzamere wereld. Zo pakken we steeds vaker de trein naar onze bestemming en kiezen we eerder voor accommodaties die het stempel ‘duurzaam’ mogen dragen. De sector kan hier de komende jaren nog verder op inspelen door zich af te vragen hoe de toerist ondersteund kan worden bij het maken van bewuste keuzes. Bijvoorbeeld met een kleiner buffetassortiment, e-bikes voor de deur en een excursieaanbod dat veilig is voor flora en fauna.  

3. Van nummertje naar VIP: personalisatie als sleutel tot succes

Reizen is niet meer een product dat we kiezen uit een reisgids, maar een unieke en persoonlijke ervaring die we -waar mogelijk- het liefst zelf samenstellen. En als we niet langer onderdeel zijn van een massa, dan wordt persoonlijke aandacht steeds belangrijker. Voor de sector de kunst om die personalisatie over het hele keuzeproces door te voeren en zo merkloyaliteit en spontaan ambassadeurschap te stimuleren. Dat begint al bij de oriëntatie en de voorpret, en eindigt pas als de klant al lang en breed weer thuis op de bank zit. Denk aan persoonlijke mailtjes (heb je je koffer al ingepakt?), tips voor op je bestemming en je eigen telefoon kunnen aansluiten op de televisie in je hotelkamer, vakantiehuis of in het vliegtuig. 

4. Digitalisering en AI: kans of noodzakelijkheid? 

ICT en toerisme: een match made in heaven en noodzakelijk om de stroom toeristen aan te kunnen die ongetwijfeld gaat komen. Door de stilstand die de sector de afgelopen tijd heeft doorgemaakt zien we nu een enorme toename in het aantal reisbewegingen. Operators, maatschappijen en accommodaties kunnen deze toenemende vraag alleen bijbenen als alle onderliggende systemen op orde zijn. Artificial intelligence is op dit moment een nice to have en biedt creatieve kansen voor de branche. Veel huishoudens kiezen door inflatie en hoge prijzen misschien eerder voor bestemmingen dichtbij huis. Hoe tof zou het zijn als je dan door middel van AI alsnog de pyramides in Egypte kunt bezoeken? 

5. Ontspannen én genezen: reizen als medicijn

Van yogaretreats in Nepal en stille meditatiesessies in de Alpen tot cosmetische reizen naar Turkije en badderen in een vulkanisch modderbad in Colombia: we gebruiken reizen steeds vaker als middel om te werken aan ons mentale en fysieke welbevinden. Niet verrassend, want sinds de coronacrisis zien we dat toeristen een stijgende waarde hechten aan gezondheid en vitaliteit. En ook de reis daarnaartoe en de ervaring op zich doen ertoe. Reden genoeg voor de sector om gezondheidstoerisme echt op de kaart te zetten door in te spelen op verschillende doelgroepen en behoeften en samenwerking en steun te zoeken van lokale overheden. Zo zorgen gezamenlijke initiatieven voor een gezonde sector én bevolking.” 

Bonustip: de toerismebranche trekt aan en getalenteerde mensen zijn weer hard nodig. Lijkt het jou ook leuk om in deze sector te werken? Bekijk dan eens onze leisure en toerisme opleidingen