3d printen met recyclaat

donderdag 26 november 2020

Bij NHL Stenden in Leeuwarden bouwen studenten aan een grote 3d printer om te kunnen printen met circulaire kunststoffen.

3d-printen-met-recyclaatjpg.jpg

‘Met de bouw van een grote 3d printer willen we printen met gerecyclede kunststoffen en inzicht krijgen in de materiaaleigenschappen’, vertelt Mark van der Staay, docent onderzoeker Added Manufacturing & Robotics. ‘Daarnaast ontwikkelen we innovatieve technieken die nodig zijn voor het printen van grotere objecten.’ Het project is een samenwerking tussen het Centre of Expertise Smart Sustainable Manufacturing en het Lectoraat Circular Plastics.

Op het eerste gezicht lijkt de printer al af. Toch is dat nog zeker niet het geval. Van der Staaij: ‘Studenten elektrotechniek en werktuigbouwkunde bouwen het systeem nu samen op. Het is al mogelijk om een simpele vorm te printen, maar we moeten het proces nog een stuk beter controleren zodat we een consistent resultaat krijgen. Daarna kunnen we aan de slag met het maken van prototypes van circulaire producten en het testen van gerecyclede materialen.

Ook de bedrijven als Wavin en Nedcam zijn betrokken bij het project. ‘Consistentie van productie is voor dit soort bedrijven heel belangrijk. De kwaliteit van materiaal moeten we vastleggen volgens een bepaalde norm. Alleen zo weten of een recyclaat bijvoorbeeld geschikt is voor bijvoorbeeld structurele componenten in de bouw.’