6 trends en ontwikkelingen op het gebied van toerisme

Afbeelding
Tourism Management instroom vwo

Het is vandaag World Tourism Day! Reden om eens te kijken naar de trends en ontwikkelingen op het gebied van toerisme. Waar moeten we rekening mee houden en waar had bijvoorbeeld Thomas Cook op kunnen anticiperen? Onderzoeker Albert Postma, expert op het gebied van scenarioplanning in de branche en verbonden aan het Stenden European Tourism Futures Institute, geeft zes trends en ontwikkelingen op het gebied van toerisme.

1. De reiswereld moet zich voorbereiden op gamechangers

“Inspelen op wat er in de maatschappij gebeurt is cruciaal in het toerisme. Je kunt niet alles voorzien maar een aantal zaken wel, als je de signalen weet te herkennen. Daarom moet de reiswereld goed weten wat er speelt in de wereld en hoe dit van invloed kan zijn op de branche. Het is onduidelijk of Thomas Cook, de reisorganisatie die onlangs uitstel van betaling heeft aangevraagd, hier voldoende inzicht in had. Zij hebben veel Britse klanten. Bij die groep zijn de laatste jaren veel minder inkomsten en wat ik begreep is dat er ook door de Brexit en de onzekerheid die daarmee gepaard gaat veel mensen zijn thuisgebleven de afgelopen jaren. Het begrip staycation – afgeleid van staying home en vacation- komt daar niet voor niets vandaan. Dat kan allemaal invloed hebben op de manier waarop mensen op vakantie gaan en daar moet je als branche op inspelen.”

2. Van bestemming naar beleving; de invloed van generatie Y

“Generatie Y (millennials), geboren tussen 1980 en 2000, gaat anders op vakantie dan eerdere generaties. Wil geen sleutels meer ophalen maar liever inloggen met een pasje. Betaalt niet meer contant maar via internet. Heeft liever goede wifi dan een breedbeeld-tv. Gaat daarnaast ook anders om met vakantie. Zij ontleent status niet aan bestemming, maar aan beleving. Millennials zoeken bij een restaurant niet alleen naar lekker eten, maar ook een betekenisvolle ervaring. Naar Afrika voor een middagje jeepsafari om de big five te spotten is leuk. Vijf dagen verblijven in een Afrikaans dorp en zo je leven verrijken, vindt generatie Y waarschijnlijk beter.”

3. Van reisbureau naar online; de invloed van generatie Z

“Generatie Z (screenagers), geboren tussen 1995 en 2010, is de eerste echt digitale generatie. Zij kunnen zich geen leven zonder internet voorstellen en dat merken we ook op het gebied van vakantie. Ze zoeken op het web naar de goedkoopste aanbiedingen en de mooiste appartementen. Ze maken daar bijna een soort spel van. Toch zien we bij deze generatie ook een kentering. De jongeren regelen veel zelf maar zien ook dat het handig kan zijn om voor een pakket te gaan. Waarom zou je veel tijd steken in alles uitzoeken, als een deskundig iemand dat misschien wel beter kan?”

4. Ook als je samen bent, kun je alleen op reis

“Je hebt je partner, kinderen of vrienden niet altijd nodig als je op vakantie wilt. We zien steeds meer mensen die voor solotravel gaan en er bewust voor kiezen deze mensen thuis te laten. Die bijvoorbeeld met gelijkgestemden gaan fietsen, een weekendje naar Londen gaan of een yogaretreat opzoeken. Alleen op vakantie gaan betekent dus niet automatisch dat je eenzaam op een Canarisch eiland hoeft te zitten, al kan dat natuurlijk ook.”

5. Multigenerational travel: met opa en oma in een bungalow

“Met meerdere generaties op vakantie, dat is multigenerational travel en we zien het steeds vaker. Vaak zijn het de millennials met ouders en kinderen. Dat heeft ook invloed op het soort reizen dat ze maken en de accommodaties die ze zoeken. Wanneer je met zoveel mensen op vakantie gaat, wil je faciliteiten voor elke generatie. En als je dan in een bungalow zit, moet hij niet alleen groot genoeg zijn, maar wil je het liefst ook meerdere badkamers en misschien wel meerdere keukens. Ook door samengestelde gezinnen heb je vaak grotere groepen, in theorie zou dat met acht grootouders en een groot aantal kinderen kunnen zijn.”

6. We moeten verder denken: de kwaliteit van leven van lokale bevolking blijft belangrijk

“Toerisme heeft positieve en negatieve kanten en dat zien we met name bij de toeristische trekpleisters. Het is fijn dat er toeristen naar ons land komen, maar soms wordt het ook ietwat te druk. Denk bijvoorbeeld aan Giethoorn waar mensen je voor de voet lopen. Maar het speelt ook in Amsterdam, waar hele winkelstraten bestaan uit AirBnB’s, ijscotenten en stroomwafelkramen. Bij duurzaam toerisme gaat het vaak over technologie, maar uiteindelijk gaat het om de vraag hoe toerisme kan bijdragen aan de kwaliteit van het bestaan. Dat geldt niet alleen voor de toerist, maar zeker ook voor de bewoners.”

Albert Postma is lector bij het lectoraat scenarioplanning, dat zich bezighoudt met de vraag hoe de sectoren toerisme, hospitality en vrije tijd er over 10 of 15 jaar uitzien. Meer weten? Kijk dan op de pagina van het lectoraat scenarioplanning. `

Meer nieuws