Hoe pak jij jouw rol in het bestrijden van cybercriminaliteit?

Afbeelding
Cybersafety

Hoe maken we onze digitale samenleving zo veilig mogelijk? Dat is waar de onderzoeksgroep Cybersafety en het Cyber Science Center zich al 10 jaar mee bezighouden. Prof. dr. Wouter Stol is als lector verbonden aan deze onderzoeksgroep van NHL Stenden Hogeschool en de Politieacademie. Hij is ervan overtuigd dat samenwerking tussen verschillende organisaties essentieel is om cybercriminaliteit aan te pakken. Hij illustreert dit naar aanleiding van een paar praktijkvoorbeelden.

De digitale kennis van jongeren inzetten

Wouter: “We leven in een samenleving waarin jongeren digitaal vaardiger zijn dan de gemiddelde politieagent. Binnen onze onderzoeksgroep verkennen we daarom verschillende manieren waarop jongeren hun digitale skills kunnen inzetten om de politie te helpen bij het oplossen van zaken. Bijvoorbeeld voor het achterhalen van gestolen goederen op internet of het ontdekken van nieuwe criminele werkwijzen in de digitale wereld.

“Ook pleiten we ervoor dat jongeren worden aangemoedigd om hun ‘digitale creativiteit’ op een positieve manier aan te wenden. Scholen hebben te kampen met leerlingen die de schoolcomputers hacken. Tegelijk hebben MKB-bedrijven hun digitale veiligheid vaak niet op orde. Laat scholen en het MKB dan eens om tafel gaan en een project starten waarin ICT-vaardige leerlingen bedrijven helpen met hun digitale beveiliging. Zo kunnen deze jongeren ontdekken dat ze met hun digitale creativiteit veel zinvollere dingen kunnen doen dan de computers van hun school hacken. In plaats van dat ze in het criminele circuit terechtkomen, ontdekken ze hoe ze hun talenten op een maatschappelijk aanvaarde manier kunnen inzetten.”

Wat is de rol van gemeentes?

Een ander voorbeeld is de samenwerking van de onderzoeksgroep met verschillende gemeentes. Wouter: “In 2014 gingen we de maatschappelijke discussie aan met gemeentes over hun rol in de bestrijding van digitale criminaliteit. Het feit dat ze hier op werden aangesproken, kwam voor hen als een verrassing. Ondertussen is er een landelijke beweging gaande. Steeds meer gemeentes pakken hun rol in het bestrijden van cybercriminaliteit. Zo is bijvoorbeeld de burgemeester van Den Helder in Noord-Holland de komende vier jaar provinciaal aanspreekpunt voor het tegengaan van cybercrime.

De huidige digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat gemeentes voor nieuwe veiligheidsvraagstukken komen te staan. Neem bijvoorbeeld de situatie rondom project X in Haren. Had je met slimme online communicatie kunnen voorkomen dat de ME ingezet moest worden? Als je dit soort scenario’s niet onderzoekt, kun je je er ook niet tegen weren. Of denk aan de rol die gemeentes hebben als toezichthouder van evenementen zoals een kermis. Een reuzenrad, zweefmolens, botsauto’s, vuurwerkshows: het draait tegenwoordig allemaal op software. En alles met een computer valt te hacken. Hoe zorg je ervoor dat de organisator hier de juiste veiligheidsmaatregelen tegen neemt?”

Hoe kan jouw organisatie haar rol pakken?

Wouter beaamt dat vraagstukken met betrekking tot digitale veiligheid complex zijn, waarbij veel verschillende partijen een rol hebben. “Niemand kan dit in zijn of haar eentje oplossen. Maar als iedereen zijn rol pakt in het bestrijden van cybercriminaliteit, dan word je als samenleving sterker.”

Ben je benieuwd hoe jouw organisatie haar rol kan pakken in het bestrijden van cybercriminaliteit? Of wil je ontdekken hoe je je kunt verdedigen tegen digitale dreigingen? Kom dan op donderdag 9 en vrijdag 10 mei naar het Symposium Tijd Voor Digitale Veiligheiddat in het kader van het tienjarig jubileum van de onderzoeksgroep Cybersafety wordt georganiseerd.

Meer nieuws