Geke Dijkstra is sinds mei 2020 associate lector bij het Talmalectoraat. Middenin coronatijd begon ze aan deze nieuwe uitdaging. Als associate lector zet ze zich in om ouderenzorg op de kaart te zetten. Door nieuwe kennis te ontwikkelen en deze te delen met (jonge) professionals wil ze het imago van ouderenzorg een flinke boost geven.

Afbeelding
Geke Dijkstra

"De zorg heeft me altijd getrokken. Ik ben in 1977 begonnen met mijn inservice A-opleiding tot verpleegkundige. Al snel kwam de rol van kennis delen op mijn pad. Na mijn baan als docent bij het Groene Kruis pakte ik de verkorte studie HBO-V op. Daarna volgde de universitaire studie Verplegingswetenschappen aan de RUG. Die studie combineerde ik met mijn werk als verpleegkundige op de ambulance."

Onderzoek

"Ik kon direct daarna bij de RUG aan de slag als nascholingscoördinator voor artsen. Daarnaast verdiepte ik me als onderzoeker in diverse projecten. Deze wist ik uiteindelijk samen te voegen tot mijn proefschrift over verzorgingshuizen en verpleeghuizen. De hoofdvraag die ik beantwoordde, luidde als volgt: Op basis waarvan krijgen mensen een indicatie voor een verzorgings- of verpleeghuis en in hoeverre is die beoordeling objectief?"

"Binnen het UMC in Groningen kreeg ik de kans om hoofd te worden van de afdeling Toegepast Gezondheidsonderzoek. Maar liefst vijftien jaar heb ik al mijn liefde in deze nieuwe afdeling gestopt. En met succes, want de afdeling is volledig zelfvoorzienend en er wordt volop interessant contractonderzoek gedaan."

Talmalectoraat

"Nog steeds ben ik als senior onderzoeker verbonden aan de afdeling Toegepast Gezondheidsonderzoek binnen het UMCG. Ik kan het simpelweg nog niet loslaten. Deze baan combineer ik sinds mei 2020 met mijn rol als associate lector bij het Talmalectoraat. Een functie die ik samen met lector Evelyn Finnema vervul. Evelyn en ik kennen elkaar al lange tijd en voelen elkaar haarfijn aan."

"Mijn start als kersverse lector in 2020 viel ongelukkigerwijze samen met de coronapandemie. Daardoor was het zeker in het begin even zoeken naar vorm en inhoud. Maar inmiddels heb ik mijn draai gevonden. Ik richt me op het verstevigen van de kenniskring en de verbinding met zorgopleidingen, zowel de eigen NHL Stenden-opleidingen HBO-V en Social Work als ook de ROC’s. Ik onderhoud contact met de vijf Talmahuizen in Nederland en de zorgorganisaties in Friesland, doe mijn best om nieuwe geldstromen binnen te halen en houd me onder meer bezig met onderzoek naar beeldvorming over ouderen. Dit doe ik graag in samenwerking met collega-lectoraten en andere onderzoeksgroepen, zowel regionaal, nationaal als internationaal.”

Beeldvorming over ouderen

"Zeker dit laatste thema - beeldvorming over ouderen - heeft mijn specifieke interesse. Ik merk nog altijd dat de ouderenzorg een ondergeschoven kindje is binnen het onderwijs. Ik wil jongeren laten inzien dat juist de ouderenzorg al je zintuigen op scherp zet. Het is een gebied waarin alle takken van sport samenkomen. Vaak is ouderenzorg vele malen complexer dan werkzaamheden in andere zorggebieden."

"Ik vind dat onze ouderen en onze ouderenzorg veel meer aandacht verdienen. Het fijne is dat ik als associate lector hieraan mijn steentje bij kan dragen. Zo ga ik in samenwerking met de Provincie Fryslân op zoek naar best practices in heel Europa waarbij kunst en cultuur de zorg versterken. Een mooi voorbeeld is 'Dansen op recept', een methode waarbij mensen met Parkinson via dans zichtbaar beter in hun vel zitten. Dit soort prachtige initiatieven willen we opsporen en uitwisselen in heel Europa."

Zorg- en onderwijsvernieuwing

"Een tweede project waar ik me op richt, betreft Stichting Academische Verpleeg(t)huiszorg Nederland. Daarin onderzoeken we een nieuw concept van verpleeghuiszorg. Als projectleider introduceer ik dit idee bij diverse verpleeghuizen om hier pilotprojecten te kunnen initiëren. Deze nieuwe vorm van zorg vraagt ook om een nieuwe manier van opleiden. Samen met initiatiefnemer dr. Lineke Verkooijen richt ik me op zorg- en onderwijsvernieuwing."

"Mijn uiteindelijke doel is om als associate lector onze Nederlandse ouderenzorg op de kaart te zetten. Ik wil jongeren laten inzien dat er zo veel meer is dan ze in eerste instantie vaak denken. Aan het begin van de opleiding HBO-V krijgen al onze NHL Stenden-studenten een vragenlijst. Als ik zie wat ze invullen bij vragen over de ouderenzorg, dan lusten de honden daar soms geen brood van. Dat vind ik schandalig. Tegelijkertijd stimuleert me dat alleen maar meer om me in te zetten voor deze doelgroep. Een missie die ik met liefde vervul."

Lectoraat