Laura Postma (1997) is sinds 2023 aangesloten bij de onderzoeksgroep Cybersafety. Na een uitstap naar het zuiden van Nederland voor de Bachelor Politicologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, volgde de master Criminaliteit&Veiligheid in Groningen. Met studeren en wetenschappelijk onderzoek was Laura nog niet klaar: zo heeft ze nadien een tweede master in de vorm van Eerstegraadsdocent Maatschappijleer/MAW behaald. 

Afbeelding
Laura Postma

Contactgegevens

Neem voor meer informatie contact op via e-mail.

laura.postma@nhlstenden.com

Laura draagt binnen de onderzoeksgroep bij aan verschillende nieuwe en lopende onderzoeken. Haar expertise richt zich met name op motieven achter online aangejaagde ordeverstoringen, escalaties, collectieve onrust en complottheorieën. Haar onderzoek is vooral van kwalitatieve aard, zoals thematische analyses en (sociale) media-analyses. Daarnaast is Laura geboeid door het gedrag van radicale groepen en psychologische processen die spelen tijdens radicalisering. Oftewel: ‘Waardoor radicaliseren mensen in hun gedachte en wat drijft hen om opruiende berichten de wereld in te slingeren?’ 

Haar eerste kwalitatieve onderzoek bouwt voort op bovenstaande gedachte. Een inhoudsanalyse van (sociale) media berichten naar anti-institutionalisme (wantrouwen jegens de overheid, media en wetenschap) stond daarin centraal. Met behulp van thematische analyse heeft ze vijf hoofdthema's met drijfveren geïdentificeerd: verveling & sensatie, complot, zelfverdediging, natuur & spiritualiteit en een aanvullend thema van mobilisatie & opruiing. 

Gestart als docent Maatschappijleer en MAW, maar tegenwoordig is Laura naast de onderzoeksgroep werkzaam bij de opleiding Integrale Veiligheidskunde. Haar dagelijkse werkzaamheden bestaan uit het coördineren van derdejaars stages, begeleiding van studenten en verzorgen van kennisvakken op gebied van criminaliteit en veiligheid.  

Lectoraat